ORGANIZATORII protestelor de la Chişinău, acuzaţi de manipulare şi interese de grup

| 17 sep, 10:44

Paisprezece organizaţii neguvernamentale, membre ale 'Mişcării patriotice unioniste', condamnă protestele din centrul Chişinăului, în special acţiunile liderilor platformei 'Demnitate şi Adevăr', pe care îi acuză de manipulare şi interese de grup, transmite Agerpres.

Potrivit Radio Chişinău, aceste organizaţii consideră că unica soluţie viabilă pentru a pune capăt crizei profunde prin care trece în prezent Republica Moldova este reprezentarea protestatarilor de către un Comitet Naţional lărgit, care să reprezinte interesele întregii populaţii a Republicii Moldova şi să pledeze pentru unirea cu Romania.

În opinia reprezentanţilor 'Mişcării patriotice unioniste', organizatorii protestelor ce au loc de aproape două săptămâni în centrul Chişinăului ar dori să folosească cetăţenii pentru a destabiliza societatea. 

Scriitorul şi publicistul Andrei Strâmbeanu, fost deputat în parlamentul Republicii Moldova, consideră că acţiunile organizatorilor protestelor nu au nimic comun cu interesele oamenilor simpli şi sunt parte a unui scenariu vizând aducerea la putere a unor forţe proruse, ceea ce ar pune în pericol parcursul european al Republicii Moldova. 

''Mi s-a interzis în repetate rânduri să vorbesc în faţa mulţimii. Mi s-a spus că nu e momentul să vorbesc despre integrare europeană şi unire. Am văzut cum a fost lovit un tânăr care venea cu tricolorul. Aşa încep marile mârşăvii, de la faptele mici. Sunt îngrijorat. Încă nu au venit la putere şi deja introduc dictatura. În spatele 'DA' (platforma 'Demnitate şi Adevăr') nu stă sărăcia, stau interese ale unor persoane, ale unor ţări. Nu am să mă mir dacă rădăcinile protestelor duc la Moscova. Se produce acum transnistrizarea Republicii Moldova'', a declarat Andrei Strâmbeanu. 

La rândul său, Constantin Codreanu, unul din reprezentanţii mişcării unioniste 'Tinerii Moldovei', a declarat că platforma 'Demnitate şi Adevăr' este o entitate extrem de pestriţă şi imprevizibilă, în care adevăraţii lideri morali ai societăţii 'strălucesc prin absenţă'. El a apreciat că unica soluţie pentru a depăşi criza profundă prin care trece Republica Moldova, pentru a combate corupţia şi a face ca sistemul să funcţioneze este unirea cu România, adăugând că mulţi dintre protestatarii adunaţi în centrul Chişinăului îşi doresc acest lucru. 

''Cei de la platforma 'DA' sunt nişte provocatori. Chiar dacă se băteau cu pumnul în piept că nu vor la putere, mai nou au anunţat crearea unui partid politic. Singura soluţie viabilă pentru statul falimentar Republica Moldova este unirea cu România. Acolo funcţionează legea. România e un stat de drept, unde se respectă valorile fundamentale, un stat bogat. Acolo vom fi în siguranţă. Nu înţelegem de ce organizatorii protestelor, care se declară proeuropeni ne închid gura. Unirea este singura soluţie, mai ales că mulţi dintre protestatari îşi doresc aceasta'', a declarat Constantin Codreanu, conform sursei citate. 

În replică, unul din liderii protestatarilor din Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, Chiril Moţpan, a respins aceste acuzaţii aduse de către 'Mişcarea patriotică unionistă', sugerând la rândul său că membrii acesteia ar sta în serviciul structurilor oligarhice de la guvernare. 

''M-a surprins această atitudine. Sper să avem un dialog cu ei în timpul apropiat, să clarificăm anumite lucruri. Eu aş vrea totuşi să văd cine este în serviciul cetăţeanului şi cine este în serviciul oligarhilor. Cred că ei'', a afirmat Chiril Moţpan. 

Din componenţa 'Mişcării patriotice unioniste' fac parte organizaţii neguvernamentale ale veteranilor războiului de pe Nistru, războiului din Afganistan, organizaţii unioniste şi organizaţii pentru apărarea drepturilor omului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ