Expoziţie la New York cu ia românească

| 14 mai, 2013

Ia românească va fi prezentată, începând de vineri, la New York, de Institutul Cultural Român (ICR), în cadrul unei serii de evenimente reunite sub titlul generic "La Blouse Roumaine", prin care se doreşte doreşte promovarea identităţii culturale româneşti în spaţiul nord-american.

Evenimentul va include colaborări cu Muzeul Satului "Dimitrie Gusti", Muzeul Ţăranului Român din Capitală, precum şi cu alte muzee etnografice din România, prin organizarea unor expoziţii şi simpozioane dedicate relaţiilor între artele tradiţionale româneşti, curentele de avangardă şi creaţiile artistice, scrie Rtv.net.

Prima manifestare din această serie este marcată de vernisajul expoziţiei de costume populare româneşti din colecţia inginerului Cristian Pascu, preşedintele Societăţii Române Creştine "Dorul" (fondată în 1903, în New York, sub numele iniţial de Clubul Naţional Român Carmen Sylva). Expoziţia va fi găzduită în spaţiul Galeriei ICR New York (ICRNY) şi va fi precedată de un colocviu la care vor lua cuvântul scriitoarea Doina Uricariu, director ICRNY, artistul plastic, criticul de artă şi curatorul expoziţiei, Eduard Andrei, şi profesorul universitar doctor Theodor Damian. Pe durata vernisajului, vizitatorii expoziţiei se vor delecta cu fragmente muzicale din repertoriul Mariei Tănase, interpretate de remarcabilul compozitor şi violonist Alexander Bălănescu.

Expoziţia reuneşte 25 de costume populare româneşti - expuse pe manechine - şi explorează, în paralel, prin intermediul unui slideshow, rolul pe care costumul tradiţional l-a jucat în plastica românească, preponderent în perioada interbelică - Camil Ressu, Ion Theodorescu-Sion, Francisc Şirato, Nicolae Tonitza, Dumitru Ghiaţă -, dar şi în construirea imaginii publice sau private a reginelor Elisabeta şi Maria.

De asemenea, evenimentul pune în valoare statutul costumului popular ca obiect de patrimoniu naţional, expus, în prezent, în muzee sau ca sursă de inspiraţie pentru creaţia vestimentară a unor celebre case de modă precum Yves Saint Laurent.

Nu lipseşte seria portretelor cu ie românească semnată de pictorul francez Henri Matisse, datorată în bună măsură prieteniei sale cu pictorul român Theodor Pallady. De altfel, evenimentul împrumută titlul de la una dintre cele mai cunoscute lucrări ale acestei serii.

Evenimentul se înscrie într-o serie de tendinţe actuale de promovare a portului românesc, precum prezentarea recentă a unor piese de costum popular românesc pe site-ul Metropolitan Museum din New York. În acelaşi sens, comunitatea online La Blouse Roumaine, numărând peste 18.000 membri, propune ia - bluza tradiţională românească - ca brand de ţară al României şi va organiza pe 24 iunie, odată cu sărbătoarea de Sânziene, Ziua Universală a Iei.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ