Extreme şi recorduri ale naturii şi ale organismului uman. INFOGRAFIC

| 28 oct, 2014

Zi de zi, ne confruntăm în lumea reală cu fel de fel de maxime şi minime surprinzătoare. Iată o serie de astfel de valori, precum şi, marcate cu asterisc, extreme care, teoretic, nu pot fi depăşite, conform calculelor savanţilor.

Iată unul dintre cele mai uimitoare recorduri umane: femeia care a născut cei mai mulţi copii a fost prima soţie a unui ţăran rus, numit Feodor Vasiliev (c. 1707-1782); numele ei a rămas necunoscut. Conform documentelor epocii, ea ar fi născut nu mai puţin de 69 de copii: 16 perechi de gemeni, 7 „seturi” de tripleţi, 4 seturi de cvadrupleţi.

Un caz trist în care realitatea depăşeşte rezultateul calculelor teoretice: în mod normal, numărul speciilor de vieţuitoare care ar trebui să dispară în fiecare an ar fi de 0,1/milion. În realitate, ritmul actual al extincţiei este mult mai accelerat: dispar, în fiecare an, 100 de specii/milion.

Iar în caz că vă întrebaţi la ce folosesc calculele teoretice ale limitelor, pentru stabilirea a ceea ce este posibil şi a ceea ce nu este posibil, este foarte bun exemplul din partea din dreapta-sus a infograficului, legat de lungimea maximă pe care o poate avea o coloană verticală dintr-un anumit material astfel încât să-şi poată susţine propria greutate: aceste calcule ne ajută să ştim ce materiale să folosim pentru a putea construi structuri tot mai înalte, nu numai clădiri (cea mai înaltă clădire din prezent: Burj Khalifa – 830 m), ci şi proiecte extraordinare precum ascensorul spaţial.

theoretical-limits

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ