Falcă şi Atanasiu dezvăluie miza reală a ruperii USL

| 30 mar, 2014

Primarul Aradului şi finul lui Traian Băsescu, Gheorghe Falcă s-a grăbit să îmbrăţişeze dorinţa exprimată de Teodor Atanasiu, senator PNL de fuziune a celor două partide de dreapta, PDL şi PNL.

Acest episod de declaraţii prietenoase între PDL şi PNL dezavuează o posibilă strategie a PNL pentru viitorul politic al partidului şi, în acelaşi timp explică într-o oarecare măsură picajul liber al PNL în sondajele pentru europarlamentare.

Se observă în primul rând că cel puţin o parte din PDL care a răspuns invitaţiei lui Atanasiu este încă apropiată de Băsescu. Nu trebuie să uităm că motivul pentru care mulţi primari din PDL nu au plecat către PMP până acum este unul simplu şi destul de ipocrit: conform legii, şi-ar pierde mandatele. Constantin Ostaficiuc, liderul PDL Timiş şi primarul Aradului, finul lui Băsescu Gheorghe Falcă devin o portavoce pentru mesajele lui Băsescu. Să nu uităm de faptul că fuziunea PNL şi PDL este un vis mai vechi al preşedintelui. Destabilizarea liberalilor prin plecarea găştii bătrânului Stolojan nu a fost completă în 2007, acum este pur şi simplu o a doua şansă.

Întrebarea evidentă este cum s-ar putea întâmpla aşa ceva şi ce rol ar putea juca Antonescu în acest meci? Liderul liberalilor a vulnerabilizat PNL şi a cauzat prejudicii electorale mari partidului, lucru care îi va fi cu greu iertat de către baroni. Din păcate pentru parcursul politic al lui Antonescu cu această mişcare el pare lăsat în offside. Liderii PDL spun că o fuziune cu PNL este posibilă, dar fără Antonescu, în timp ce foştii parteneri din PSD îl atacă pe Crin pentru ruperea USL. Perspectivele pentru Antonescu nu sunt foarte îmbucurătoare mai ales că ultimele sondaje în dau la 13% pentru prezidenţiale.

Planul PNL este privit cu multă reticenţă de electoratul USL. Ne confruntăm cu o ruptură logică în strategia de comunicare a PNL. Electoratul a fost obişnuit cu mesaje anti-Băsescu şi cu promisiunea repetată că nici un fel de înţelegeri politice nu se vor face cu PDL sau Traian Băsescu, efectul fiind un vor covârşitor în favoarea USL-ului în 2012. Acum este foarte dificil să întorci la 180 de grade discursul spunând că PDL nu mai este aşa de rău şi că este normal să te vezi cu preşedintele Băsescu de câte ori vrei. Schimbarea bruscă de direcţie în politică atrage după sine şi pierderi serioase în rândul simpatizanţilor.

Există încă şanse pentru liderul PNL Antonescu. Acesta trebuie să renunţe la limbajul dublu şi la ipocrizie şi să spună în mod direct românilor ce vrea. Asumarea responsabilităţii pentru faptele şi gesturile politice nu este punctul forte al lui Crin Antonescu (ne aducem aminte de promisiunea cu părăsirea vieţii politice) dar angajamentul faţă de o parte sau alta a electoratului trebuie să aibă loc cât mai repede.

Cu PNL la egalitate cu PDL în jurul cotei de 13% la europarlamentare, Antonescu va pierde cel mai probabil toată susținerea pe care o are în partid și Tăriceanu așteaptă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ