Proiect INCREDIBIL: Închisoare pentru protestatarii care împiedică exercitarea puterii de stat. Ce spune autorul

| 03 mar, 10:40

PSD a depus la Senat un proiect de lege de completare a unui articol din Codului Penal prin care ”întreprinderea de acțiuni” pentru ”schimbarea ordinii constituționale sau împiedicarea exercitării puterii de stat” să se pedepsească cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani, dar și interzicerea unor drepturi.

UPDATE Deputatul PSD Tudor Ciuhodaru a declarat că propunerea sa legislativă, depusă la Senat, de modificare a Codului penal se referă exclusiv la manifestări extremiste, separatiste, prin care se încalcă articolul 1 din Constituție.

"Este o uriașă manipulare în spațiul public. Inițiativa mea se referă strict la manifestări extremiste, separatiste, care încalcă art. 1 din Constituție — 'România este stat național, suveran și independent, unitar și indivizibil'. Dacă manifestările extremiste sau separatiste vor exista mi se pare normal ca lucrurile să fie reglementate cât se poate de clar, mai ales că aceste reglementări existau în vechiul Cod penal", a afirmat, vineri, pentru AGERPRES, Ciuhodaru.

El a precizat că a mai depus acest proiect în legislatura trecută, dar a fost respins de Parlament.

"Întreprinderea de acțiuni împotriva persoanelor sau bunurilor săvârșite de una sau mai persoane împreună, în scopul schimbării ordinii constituționale ori a îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la trei ani și interzicerea exercitării unor drepturi", stipulează unicul articol al propunerii legislative pentru completarea art. 397 din Codul penal, inițiată de deputatul PSD Tudor Ciuhodaru și depusă la Senat.

Ciuhodaru își motivează demersul legislativ prin faptul că "în România libertatea și democrația (...) nu pot merge până la nivelul la care prin abordări extremiste separatiste, revizioniste se atacă esența statului român".

"România a fost întotdeauna un stat extrem de tolerant, pe teritoriul căruia trăiesc multe minorități care nu se pot plânge că sunt prigonite sau marginalizate de statul român. (...) Lipsa unor măsuri care să descurajeze și să pedepsească orice acțiune împotriva ordinii constituționale săvârșite de organizații, persoane sau partide a dus la exacerbarea acestor manifestări. Evenimentele de la Târgu Mureș în cadrul cărora s-a cerut autonomia Ținutului Secuiesc, precum și cererile europarlamentarilor români de etnie maghiară Laszlo Tokes și Csaba Sogor impun ca Parlamentul României să adopte acest act normativ prin care să reglementăm faptul că în România libertatea, democrația și dreptul de mișcare și liberă exprimare nu pot merge până la nivelul la care, prin abordări extremiste separatiste, revizioniste, se atacă esența statului român", se arată în expunerea de motive a propunerii legislative.

Propunerea legislativă de completare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal va intra în dezbaterea Senatului în calitate de primă Cameră sesizată.

 

------------------

Inițiativa îi aparține senatorului PSD, Tudor Ciuhodaru și a fost depusă la Senat pe 1 martie. Deși senatorul susține în expunerea de motive că proiectul este necesar întrucât europarlamentari de etnie maghiară au cerut autonomia Ținutului Secuiesc, iar democrația din România ”nu poate merge până la nivelul la care, prin abordări extremiste, se atacă esența statului român”, lipsa clară a unor prevederi poate duce și la pedepsirea protestelor împotriva acțiunilor Guvernului, care de altfel, este legitimat să emită Ordonanțe de Urgență, spre exemplu. Pe de altă parte, două articole din Constituție prevăd dreptul la libertatea de exprimare și dreptul la Libertatea întrunirilor, dacă se desfășară pașnic, fără arme. Fapt ce ar face ca inițiativa lui Ciuhodaru să fie neconstituțională. Precizăm că posibilitatea ca acest proiect de lege să sacționeze penal protestul a fost avansată pe Facebook și de Elena Calistru, președintele unui ONG care luptă pentru justiție și implicare civică. -

În expunerea de motive a proiectului, Ciuhodaru precizează că scopul proiectului este incriminarea unor acțiuni ce nu se încadrează la constituirea unui grup infracțional organizat, instigarea publică sau instigarea la ură și discriminare.

Ce completare se aduce

Concret, proiectul de lege prevede introducerea unui alineat 3, la articolul 397 din Codul Penal, ce ar urma să aibă această formă:

(3)”Întreprinderea de acțiuni împotriva persoanelor sau bunurilor săvârșite de una sau mai multe persoane împreună, în scopul schimbării ordinii constituționale ori a îngreunării sau împiedicării puterii de stat, se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării unor drepturi”.

Ce prevede acum articolul 397 din Legea 286/2009 privind noul Cod Penal

În prezent, articolul 397 care reglementează Acţiunile împotriva ordinii constituţionale cuprinde două alineate:

(1) Acţiunea armată întreprinsă în scopul schimbării ordinii constituţionale ori al îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat se pedepseşte cu închisoarea de la 15 la 25 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

(2) Întreprinderea de acţiuni violente împotriva persoanelor sau bunurilor săvârşite de mai multe persoane împreună, în scopul schimbării ordinii constituţionale ori al îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, dacă se pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Cu alte cuvinte, introducerea alineatului 3 ar duce la o pedepsire cu închisoarea a acțiunilor care sunt considerate a fi generic, ”împotriva”, după ce alineatul 1 sancționează acțiunile armate, iar alineatul 2, acțiunile violente.

Constituția îl contrazice pe Ciuhodaru

Pe de altă parte, două articole din Constituție prevăd dreptul la libertatea de exprimare și dreptul la Libertatea întrunirilor, dacă se desfășară pașnic fără arme. Fapt ce ar face ca inițiativa lui Ciuhodaru să fie neconstituțională.

Astfel, articolul 39 prevede: ”Mitingurile, demonstraţiile, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere şi se pot organiza şi desfăşura numai în mod paşnic, fără nici un fel de arme”.

Totodată, articolul 30 stipulează: ”Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile”.

Ce scrie Elena Calistru: Protestul, faptă penală

Joi seară, pe Facebook, deja circulau informații despre implicațiile acestui proiect de lege.”Parlamentul nostru lucrează. Vă reamintesc că purtătorul de cuvânt al PSD povestea cum protestatarii au împiedicat activitatea guvernului. Deci mare atenţie. A protesta ar putea deveni curând fapta penală”, a scris și Elena Calistru, președinte Funky Citizens.

Purtătorul de cuvânt al PSD: Guvernul a fost blocat

Referitor la protestele din Piaţa Victoriei, purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian Dobre, a afirmat că activitatea Guvernului a fost „obstrucţionată temporar” din cauza acestor „presiuni”, în condiţiile în care mare parte din timpul premierului Sorin Grindeanu a fost alocat acestei probleme „spinoase”.

„Trebuie să explicăm faptul că Guvernul a fost blocat o anumită perioadă din cauza manifestărilor care au avut loc, lucrurile sunt clare, datorită presiunilor la care a fost supus. În mod evident că în această perioadă Guvernul a fost încetinit şi că mare parte din timpul prim-ministrului a fost alocat acestei probleme spionoase. Sigur, este un factor care a contribuit la obstrucţionarea temporară, pe parcursul acelei perioade, a activităţii Guvernului”, a afirmat Adrian Dobre, scrie Adevarul.

Întrebat dacă au existat şi alte presiuni, el a spus: „Nu cred că ni s-a părut nouă că au fost doar presiuni, ele cred că au fost suficient de evidente pentru toată lumea, din toate părţile”. De asemenea, fiind pus să precizeze dacă au fost şi alte presiuni în afara protestelor, Dobre a subliniat că doar despre acelea vorbeşte.

 

Tag-uri: proiect de lege, psd
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ