Fenechiu, în fața instanței: „Am copii, familie, părinţi bolnavi, trebuie să mă duc să muncesc pentru ei“

| 02 aug, 12:44

Judecătorii Tribunalului Vaslui hotărăsc astăzi, 2 august, dacă fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, va fi eliberat condiţionat înainte de executarea integrală a pedepsei de 5 ani şi şase luni închisoare, rezultată din dosarele Transformatorul şi SIVECO.

În primă instanţă, Judecătoria Vaslui a decis eliberarea condiţionată a lui Relu Fenechiu, însă hotărârea a fost contestată de DNA. Relu Fenechiu a fost prezent miercuri în faţa judecătorilor Tribunalului Vaslui, unde a solicitat să fie respinsă contestaţia DNA, invocând că îndeplineşte toate condiţiile eliberării condiţionate şi că ”va putea trăi în societate fără să mai greşească”. În opinia avocaţilor lui Fenechiu, contestaţia DNA împotriva hotărârii Judecătoriei Vaslui privind eliberarea condiţionată a acestuia este ”un abuz de drept”.  ”Persoana condamnată (Relu Fenechiu n.r.) a avut un comportament ireproşabil în timpul detenţiei. Nu putem spune că a avut un comportament obişnuit unei persoane încarcerate, aşa cum arată DNA. A făcut lucruri pe care niciun alt deţinut nu le-a realizat. Penitenciarul Vaslui a avut foarte mult de câştigat în urma activităţii condamnatului. A adus importante schimbări şi a îmbunătăţi activitatea în penitenciar, în special în domeniul IT”, a invocat avocatul lui Fenechiu în sala de judecată.

La rândul său, Relu Fenechiu a arătat că şi-a îndeplinit fracţia încă din luna februarie, iar de atunci până în prezent ”a muncit încontinuu” la Penitenciarul Vaslui. Fenechiu a insistat asupra activităţii sale intelectuale desfăşurate în spatele gratiilor, afirmând că lucrările sale ştiinţifice, pentru care a câştigat 120 de zile de libertate, nu pot fi puse sub semnul întrebării. ”Aceste lucrări vor face obiectul unor lansări de carte. Nu îmi convine să se spună că nu le-am făcut eu. Cunosc dezbaterile din spaţiul public referitoare la scriitorii din puşcării. Aceste lucrări ale mele îndeplinesc toate condiţiile legale şi au girul unui judecător. A pune le pune la îndoileală înseamnă a pune la îndoială corectitudinea judecătorului delegat la Penitenciar”, a invocat fostul ministru în sala de judecată.

Relu Fenechiu fost încarcerat în ianuarie 2014, când Curtea Supremă l-a condamnat definitiv la 5 ani de închisoare. Prejudiciul din dosarul “Transformatorul” se ridică la peste 5,5 milioane de lei şi nu a fost recuperat până în prezent. După condamnarea definitivă, familia Fenechiu a recurs la mai multe tertipuri pentru a scăpa de plata prejudiciului. Judecătoria Vaslui a arătat în hotărârea prin care a dispus eliberarea condiţionată  că până la data de 8 mai 2017, Relu Fenechiu a executat efectiv 1195 zile închisoare, 203 zile considerate ca executate ca urmare a muncii prestate (din care 83 de zile din activităţi lucrative la clubul unităţii şi 120 de zile ca urmare a elaborării de lucrări ştiinţifice/articole ştiinţifice) şi 0 zile executate în arest preventiv, „în total fiind 1398 zile câştigate şi executate”.

”Eu am greşit. Din acest motiv am făcut atâţia ani de puşcărie. Nu am de gând să mă mai întorc acolo. Am familie, am copii, am părinţi bătrâni şi bolnavi, trebuie să mă duc să muncesc pentru ei. Sunt o persoană care poate trăi în societate, fără să mai greşească”, a asigurat Fenechiu judecătorii în ultimul cuvânt. Nici Fenechiu şi nici avocatul acestuia nu pomenit, nimic despre prejudiciul rămas neachitat. Judecătorii au rămas în pronunţare, decizia urmând a fi comunicată în cursul zilei de astăzi.

Tag-uri: Relu Fenechiu
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ