Fenechiu (PPDD): Decizia CCR referitoare la pragul la referendum împacă şi capra şi varza

| 26 iun, 2013

Liderul deputaţilor PP-DD, Daniel Fenechiu, susţine că decizia Curţii Constituţionale a României referitoare la legea privind scăderea pragului la referendum este una politică.

"Decizia Curţii este o decizie pe care o apreciez ca fiind politică, o încercare de a împăca şi capra şi varza în sensul că lăsăm 30%, dar o aplicăm peste un an ca să nu fie aplicabilă următoarelor două referendumuri care vor avea loc. Este o decizie tipic dâmboviţeană, tipic balcanică, tipic românească care nu rezolvă problema, ci mută pur şi simplu problema. Nimeni nu împiedică un viitor Guvern ca să modifice Legea referendumului şi să mărească înapoi pragul de la 30 la 50% sau, de ce nu, cum zicea premierul Victor Ponta să-l elimine de tot", a declarat Daniel Fenechiu, citat de Agerpres. 

El a mai menţionat că scăderea pragului de validare a referendumului nu este normală, "pentru simplul motiv că cetăţenii nu ies la vot".

"Cred că este o problemă a clasei politice şi o problemă de responsabilitate şi eu cred că nu este normal ca un prag pentru un referendum care tratează probleme de interes naţional, pentru că referendumul de regulă tratează probleme de interes naţional, o decizie în acest sens să fie luată cu o majoritate de 30%. Asta înseamnă că din start admitem că putem ignora părerea a 70% dintre români", a spus Fenechiu.

El a apreciat că decizia CCR va pune în dificultate atât actuala majoritate, cât şi pe preşedintele Traian Băsescu.

"Din perspectiva interpretării legale, înseamnă că referendumul de modificare a Constituţiei şi referendumul solicitat de preşedinte se vor desfăşura pe vechiul prag de 50%, chestiune care pune actuala majoritate într-un anumit tip de dificultate în ceea ce priveşte referendumul pentru adoptarea Constituţiei şi pe preşedinte într-o altă dificultate în ceea ce priveşte referendumul pentru unicameral şi un număr de 300 de deputaţi", a spus Fenechiu. 

El a subliniat că un al doilea referendum pentru Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari nu se justifică.

"În condiţiile în care rezultatele primului referendum nu au fost avute de clasa politică este o pierdere de resurse şi un exerciţiu de imagine al preşedintelui", a completat Fenechiu. 

Deputatul PP-DD a menţionat că în cazul revizuirii Constituţiei are mari îndoieli că românii vor merge la referendumul dedicat acestui subiect.

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis astăzi că este constituţională modificarea Legii de organizare şi desfăşurare a referendumului prin care a fost scăzut pragul de prezenţă, dacă nu se aplică un an de la data intrării în vigoare.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ