Antonescu: Referendumul pe Constituţie ar putea avea loc odată cu prezidenţialele

| 26 iun, 2013

Liderul PNL, Crin Antonescu, declară că o decizie privind momentul referendumului pentru revizuirea Constituţiei, după decizia de miercuri a CC, va fi luată în USL, el menţionând că sunt luate în calcul toate variantele, inclusiv amânarea pentru anul viitor, chiar şi odată cu alegerile prezidenţiale.

"Înainte de toate, vom face toate comentariile despre această decizie a Curţii atunci când o vom vedea în toată întregimea şi toată motivarea ei. Pe ceea ce avem deocamdată, se pot face doar câteva observaţii: unu - scopul cu care noi am iniţiat modificarea legii referendumului a fost acela de a putea consulta în chestiuni majore, cum ar fi modificarea Constituţiei, cetăţenii României care doresc să-şi folosească drepturile electorale. Din practica românească şi cea europeană, de altfel, s-a constatat că pragurile foarte ridicate, cel de 50% - care, de altfel, mai este în foarte puţine locuri în lume prezent - îi împiedică practic pe cei care doresc să se exprime, să fie cetăţeni activi, să o facă.

Legea modificată de către noi este declarată, înţeleg, constituţională. Nicăieri în Constituţia României nu există o prevedere care să stipuleze un an de zile în care ea nu se poate folosi. Deci asta este pur şi simplu o chestiune, aşa, de la Curtea Constituţională. Nu vreau să insist prea mult, mai ales până când nu vedem formula oficială a Curţii, dar n-ar fi nimic nou. Noi într-o bună măsură în ţara asta degeaba mai facem alegeri câtă vreme avem o Curte Constituţională care decide şi hotărăşte cu 9 oameni împotriva a milioane, s-a mai întâmplat, a fost şi mai spectaculos", a spus Antonescu, la o emisiune TV.

Preşedintele PNL a menţionat că, în ceea ce priveşte revizuirea Constituţiei, USL şi-a luat acest angajament electoral, l-a respectat şi va merge înainte. "Nu ştiu exact ce soluţie strategică vom adopta în faţa acestei decizii a Curţii, asta va fi o consultare în USL şi vom lua o decizie", a spus el.

Preşedintele Senatului, totodată preşedinte al comisiei pentru revizuirea Constituţiei, a adăugat că Legea fundamentală va fi în continuare discutată în Parlament şi după ce va fi votată de Legislativ va exista o formă de supus referendumului.

"Când vom alege acest moment, vom decide. S-ar putea merge pe formula, de exemplu, a căutării unui moment de maxim interes electoral, de pildă alegerile prezidenţiale de anul viitor, la care să facem şi referendumul pe Constituţie", a spus Antonescu.

Întrebat dacă este luată în calcul varianta de a se lăsa pentru la anul referendumul privind revizuirea Constituţiei, Antonescu a răspuns: "Luăm în calcul toate variantele, dar vreau să atrag atenţia asupra următorului lucru: fără modificarea Constituţiei nu putem vorbi de regionalizare, fără organizare administrativă pe regiuni avem probleme foarte serioase de natură financiară, de natură economică - de aceea noi ne-am grăbit, nu de altceva - privitor la absorbţia fondurilor europene, la noul exerciţiu financiar de la 1 ianuarie 2014. Iată de ce asemenea tertipuri ale CC - adică, da, această lege este constituţională, n-are nicio problemă, dar nu o puteţi aplica un an - nu îl vizează nici pe Antonescu, nici pe Ponta, nici USL, ci vizează şi creează nişte probleme României şi tuturor cetăţenilor".

Liderul PNL a mai spus că nu este "chiar atât de sceptic" în legătură cu posibilitatea ca peste jumătate din cetăţenii României să se prezinte la un referendum. "Avem însă câteva probleme de rezolvat în legătură cu adaptarea rezultatelor oficiale ale recensământului", a menţionat el.

Modificarea Legii referendumului prin care se reduce la 30% pragul la referendum este constituţională în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii, a decis, miercuri, CC.

Curtea a dat publicităţii următoarea decizie: "Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, decide: respinge obiecţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului şi constată că dispoziţiile legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului sunt constituţionale în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii".

CC precizează că decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedintelui României şi se publică în Monitorul Oficial Partea I.

La 29 mai, Camera Deputaţilor a adoptat, cu 221 de voturi "pentru", 73 de voturi "împotrivă" şi 2 abţineri, proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenţă la referendum la 30%.

Iniţiativa legislativă, semnată de Valeriu Zgonea, Florin Iordache, Eugen Nicolicea şi Bogdan Ciucă, modifică Legea referendumului în sensul reducerii pragului de prezenţă la acest tip de scrutin de la 50% la 30%, dar şi introducerea condiţiei unui vot de 25% din alegători pentru validarea rezultatelor.

În aceeaşi zi, liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a anunţat că PDL, UDMR şi PPDD atacă la Curtea Constituţională proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenţă la referendum.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ