Ficatul gras - ce înseamnă şi care este tratamentul

| 06 mai, 2014

Ficatul gras - sau steatoza hepatică în termeni medicali - este o acumulare de grăsime la nivelul ficatului. Pentru cei care au fost diagnosticaţi cu steatoză hepatică, articolul ce urmează ofera detalii despre această afecţiune şi tratamente

Ficat gras sau steatoza hepatică - ce înseamnă

Steatoza hepatică, cunoscută mai bine sub numele de ficat gras, este o boală ce apare atunci când ficatul nu poate procesa grăsimile, iar acestea se adună în ţesutul hepatic. Se poate întâmpla la alcoolici, în acest caz fiind evidente cauzele, dar în ultimul timp apare tot mai des şi la persoane care consumă alcool puşin sau deloc. În acest caz vorbim de ficat gras non-alcoolic. Sunt atât de mulţi factori implicaţi încât nu se cunosc exact cauzele.

În forma cea mai simplă, cea de steatoză hepatică, boala nu provocă simptome, în general. Dacă ele apar totuşi, poate fi vorba de oboseală, dureri în partea dreaptă a abdomenului, pierdere în greutate.

În cazuri mai rare, grăsimea acumulată în ficat produce o inflamaţie a ţesutului, caz în care vorbim de steato-hepatită, boală mai gravă care poate produce complicaţii.

 

Tratamentul pentru ficat gras

Nu există un tratament standard pentru ficatul gras. Tratamentul depinde de cauzele exacte ale bolii atunci când acestea pot fi identificate. În general, "tratamentul" constă în schimbări ale stilului de viaţă: pierderea în greuatate dacă este nevoie, o dietă mai sănătoasă, exerciţii fizice.Dacă ai colesterolul crescut, probabil că doctorul îţi va da un regim pentru a-l aduce la un nivel normal.

Un stil de viaţă sănătos presupune de asemenea că nu îţi vei mai "stresa" inutil ficatul, adică va trebui să renunţi complet la consumul de alcool, la fumat şi la medicamentele care nu sunt absolut necesare. De asemenea, trebuie să ai grijă la orice substanţă cu potenţial toxic din jurul tău - de exemplu, nu trebuie să foloseşti produse de curăţat fără să-ţi pui mănuşi.

 

Tratamente naturiste pentru ficat gras

Părerile medicilor sunt împărţite cu privire la tratamentele naturiste pentru ficat gras şi unii îţi vor spune că nu funcţionează. Evident, poţi să le încerci atâta timp cât nu îţi fac mai mult rău decât bine.

Cel mai cunoscut tratament naturist pentru ficat este cel cu silimarină, care se găseşte sub diverse forme la magazinele naturiste. Ceaiul de păpădie, sunătoare, cicoare, coada şoricelului sunt de asemenea cunoscute pentru efectele hepatoprotectoare.

Alte suplimente pentru protecţia hepatică pot conţine metionină şi acetil cisteină, doi aminoacizi care contribuie la detoxifierea ficatului.

 

Sursă: unica.ro

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ