Finala Europa League 2013: Benfica şi Chelsea încearcă să-şi salveze sezonul la Amsterdam

| 15 mai, 2013

Miercuri seara, de la ora 21:45, Amsterdam Arena va fi gazda finalei Europa League. Cele doua finaliste sunt Benfica Lisabona si Chelsea Londra, castigatoarea Ligii Campionilor in sezonul trecut, potrivit sptfm.ro.

În această seară, de la ora 21:45, la Amsterdam, Benfica Lisabona şi Chelsea Londra îşi vor disputa trofeul Europa League, ultima şansă a celor două echipe de a salva un sezon început cu ambiţii mai mari.

Ambele formaţii au evoluat în Liga Campionilor, Chelsea din postura de deţinătoare a trofeului, dar nu au reuşit să treacă de faza grupelor, astfel că au fost retrogradate în a doua competiţie europeană. Nici pe plan intern cele două adversare nu au avut un an reuşit. Londonezii au ieşit repede din lupta pentru titlu în Premier League, unul dintre motivele pentru care Roberto Di Matteo a fost înlocuit de Rafa Benitez, şi cel mai probabil se vor mulţumi doar cu o clasare pe locul 3, în timp ce Benfica vine pe Amsterdam Arena la câteva zile după înfrângerea dramatică suferită pe terenul rivalei FC Porto, prima din actuala ediţie de campionat, care echivalează practic cu ratarea victoriei finale în Liga Sagres.

„La acest moment, meciul cu Chelsea este cel mai important. Nu are rost să vorbim despre ce s-a întâmplat în alte partide. Meciul cu Porto nu are nimic de-a face cu finala Europa League”, a declarat Jorge Jesus, antrenorul lusitanilor, care s-a arătat încrezător că elevii săi vor putea să treacă peste dezamăgirea eşecului din campionat.

Aflată în premieră în ultimii 23 de ani într-un ultim act al unei competiţii continentale, Benfica speră să încheie sezonul cu un trofeu care ar îndulci ratarea titlului în Portugalia. Mai mult decât atât, un succes pe Amsterdam Arena ar pune capăt unui blestem al finalelor pentru "vulturi", care aşteaptă un triumf în Europa de peste jumătate de secol.

Sub conducerea lui Bela Guttmann, Benfica a fost echipa care a pus capăt supremaţiei lui Real Madrid în Cupa Campionilor Europeni, lusitanii cucerind trofeul în două ediţii consecutive, în 1961 şi 1962, ultima oară, coincidenţă, chiar la Amsterdam. Legenda spune că, după cel de-al doilea succes, Guttmann a cerut o mărire de salariu, pe care conducerea clubului i-a refuzat-o, astfel că tehnicianul maghiar a părăsit Lisabona, nu înainte de a blestema echipa să nu mai cunoască niciodată gloria europeană.

De atunci, Benfica a mai ajuns de şase ori în finală, de cinci ori în Cupa Campionilor (1963, 1965, 1968, 1988, 1990) şi o dată în Cupa UEFA (1983), dar a pierdut de fiecare dată. Nici măcar vizita lui Eusebio la mormântul lui Guttmann din Viena, înaintea ultimului act al Cupei Campionilor din 1990, nu a ridicat blestemul, lusitanii fiind învinşi cu 1-0 de marele Milan al lui Arrigo Sacchi.

„Dacă stăm să comparăm performanţele obţinute în Europa de Chelsea şi pe cele obţinute de Benfica în ultimii ani, este normal să ne gândim că englezii sunt favoriţi. Dar o finală este o finală, iar noi avem posibilitatea de a câştiga. O victorie ne-ar oferi oportunitatea de a juca împotriva lui Bayern Munchen sau a Borussiei Dortmund în Supercupa Europei”, a spus Jesus, care se află pe banca formaţiei portugheze de patru sezoane, cea mai lungă perioadă din ultimii 40 de ani.

Meciul poate fi urmarit in direct pe Digi Sport 1, Dolce Sport si ProTv si in format LiveText pe www.sptfm.ro, de la ora 21:45.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ