Fondurile europene rămân în prim-planul priorităților Guvernului Ponta

| 23 ian, 2014

2013 a fost fără îndoială un an excelent din perspectivă economică, România înregistrând o creștere economică care a propulsat-o până pe primele locuri în Europa la acest capitol. Iar printre elementele care au jucat un rol esențial în dezvoltarea peste așteptări a economiei românești se numără o rată de absorbție fără precedent în istoria post-aderare, de aproape 34 de procente.

Beneficiind de un influx masiv de bani ieftini pentru investiții, motoarele economice au mers la turație maximă, impulsionând în mod special sectoarele cu valoare adăugată mare, precum producția industrială.

Iată de ce, menținerea unui ritm ridicat de accesare al fondurilor europene, este esențială pentru continuarea unui parcurs de creștere economică solidă și în anul care tocmai a început. Este îmbucurător în acest context că domeniul absorbției banilor europeni rămâne o prioritate a autorităților guvernamentale și că la nivelul cabinetului se iau măsuri pentru a impulsiona atragerea fondurilor alocate României de la Bruxelles.

Astfel, în ultima ședință de guvern, cabinetul condus de Victor Ponta a luat decizia să aloce 1,3 miliarde de lei, destinate plăților pentru beneficiarii de fonduri europene. Mai exact, este vorba despre un împrumut de la Trezoreria Statului, care va merge către Autoritățile de Management ale programelor operaționale, respectiv către Programul Operaţional Sectorial Mediu, Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Programul Operaţional Regional, respectiv Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice.

Defalcat, din cele 1,3 miliarde alocate de către Trezorerie, 370 milioane de lei vor fi direcționate către POS Mediu, iar 360 milioane de lei vor merge către POSDRU. Pentru efectuarea de plăţi către beneficiarii Programului Operaţional Regional au fost alocate peste 350 milioane de lei, în timp ce POS Creşterea Competitivităţii Economice va beneficia de aproximativ 216 milioane de lei. Autoritățile de Management în discuție vor putea astfel să achite cu celeritate cererile de rambursare și cererile de plată depuse de beneficiarii fondurilor europene, fără mai aștepta ca sumele în discuție să fie rambursate de către Comisie.

Sunt asigurate astfel resursele necesare pentru achitarea sumelor datorate beneficiarilor în cel mai scurt timp. Misiunea Autorităţilor de Management este să accelereze implementarea proiectelor în acest an, iar una dintre cele mai importante acţiuni este efectuarea plăţilor către beneficiari cât mai repede. Ulterior, sumele achitate beneficiarilor sunt solicitate Comisiei Europene pentru a fi rambursate României”, a explicat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Trebuie reținut de asemenea că acest tip de creditare din Trezorerie a Autorităților de Management a fost utilizat și în 2013, fiind unul dintre factorii cheie care au determinat o creștere accelerată a ratei de absorbție a fondurilor europene. Permanentizarea acestei practici și în 2014 asigură astfel premise solide pentru ca și anul acesta să fie unul bun din perspectiva ritmului de absorbție a banilor europeni.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ