Cui îi este frică de Raportul MCV

| 23 ian, 2014

Cu siguranţă poziţia Comisiei Europene a produs supărare şi dezamăgire în tabăra Băsescu-Macovei, care doreau ca România să fie aspru criticată. Chiar înainte de publicarea raportului oficial, apropiaţi ai Cotroceniului au lansat speculaţii şi informaţii „pe surse” că România va fi aspru criticată pentru atacurile politicienilor la adresa independenţei justiţiei. De fapt, Băsescu îşi dorea un raport MCV prost pentru a-l folosi ca armă politică.

Scopul Mecanismului de Cooperare şi Verificare este de a ajuta România şi Bulgaria să facă progrese în domeniul judiciar, corupţiei şi crimei organizate. Din păcate, acest instrument a fost pervertit şi transformat într-o metodă de represiune a României pe plan extern, iar pe plan intern, mecanismul a devenit un instrument de luptă politică. Cum era de aşteptat, nici nu a apărut bine raportul MCV că lupta de gherilă a şi început, însă spre dezamăgirea agitatorilor, a celor care au făcut aşa de mult rău ţării noastre (tabăra Băsescu-Macovei), raportul a fost unul echilibrat, în care au fost apreciate progresele făcute de România în mai multe domenii.

Miercuri, 22 ianuarie 2014, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray a prezentat raportul MCV. Spre dezamăgirea celor care doreau să avem un raport extrem de prost, purtătorul de cuvânt a declarat că România a făcut progrese semnificative în mai multe domenii faţă de ultimul raport. „Bilanţul instituţiilor-cheie din domeniul judiciar şi în materie de integritate a rămas pozitiv, în ciuda unor circumstanţe uneori dificile. A continuat adoptarea unor modificări legislative necesare şi îndelung aşteptate, iar spiritul de cooperare dintre instituţiile judiciare şi Ministerul Justiţiei contribuie la soluţionarea problemelor de ordin managerial. În acest sens, situaţia a beneficiat de atmosfera mai calmă din punct de vedere politic din ultimii ani”.

La capitolul important al numirilor în posturi-cheie, Mark Gray a precizat că există o imagine mixtă, anumite decizii derulându-se în mod deschis, transparent şi pe baza meritelor, în timp ce altele pot fi criticate. „În mare, imaginea pe ansamblu arată că se poate să avem nişte evoluţii pozitive şi durabile. Ideea este să se continue pe această cale". În acest caz, este importat de subliniat că numirile au fost făcute exact după procedurile definite de fostul ministrul al Justiţiei Monica Macovei şi Traian Băsescu în 2005. Pe viitor, este nevoie de modificarea legii respective pentru ca toate procedurile să se desfăşoare transparent şi în conformitate cu recomandările CE.

De asemenea, Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a subliniat progresul făcut de România faţă de ultimul raport MCV şi şi-a exprimat speranţa că lucrurile vor continua pe acest drum. „Acest raport arată că România a intreprins paşi importanţi. Multe persoane din cadrul instituţiilor-cheie din domeniul judiciar şi în materie de integritate au demonstrat un angajament real faţă de reformă. Raportul arată însă şi că progresele nu au fost uşor de obţinut şi că cele realizate într-un domeniu pot fi anulate de regrese în alt domeniu. Sper ca acest raport a indica în mod clar ce rămâne de făcut pentru a continua şi consolida reforma şi pentru a asigura o tendinţă pozitivă şi durabilă”.

Cu siguranţă poziţia Comisiei Europene a produs supărare şi dezamăgire în tabăra Băsescu-Macovei, care doreau ca România să fie aspru criticată. Chiar înainte de publicarea raportului oficial, apropiaţi ai Cotroceniului au lansat speculaţii şi informaţii „pe surse” că România va fi aspru criticată pentru atacurile politicienilor la adresa independenţei justiţiei. De fapt, Băsescu îşi dorea un raport MCV prost pentru a-l folosi ca armă politică împotriva USL şi în special împotriva Guvernului. Pentru a transforma dorinţa Preşedintelui Băsescu în realitate, presa devotată Cotroceniului a încercat să pună draftul MCV într-o lumină cât se poate de proastă.

Cu toate acestea, aspectele pozitive şi progresul făcut de ţara noastră nu pot fi ignorate, iar persoanele raţionale vor înţelege acest lucru. Însă, cei care vor răul Românie, vor ignora tot ce este pozitiv din raportul MCV şi vor lansa un război de gherilă împotriva adversarilor politici. Acest aspect a fost bine subliniat de premierul Ponta şi anume că indiferent de modul în care vor fi prezentate progresele realizate de România, acestea vor fi interpretate maliţios şi speculate politic.

Folosirea raportului MCV în lupta politică internă este cel mai mare rău pe care politicienii îl pot face României. Dacă pe plan intern ne acuzăm reciproc, în loc să avem parte de o voce unitară care să apere ţara noastră, ce pretenţii să avem pe plan extern, unde raportul MCV a devenit un pretext ca România să nu fie primită în Schengen. Totuşi, de salutat rămâne atitudinea europarlamentarilor PSD şi PNL, care au cerut în Comisia de Libertăţi Civile a Parlamentului European ca toate ţările din UE să aibă parte un de asemenea mecanism.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
23 ian, 2014
cantautor
Parca spuneati ca Parlamentul este esenta democratiei...
Ei voteaza si sustin Guvernul,politic
Parlamentul are "bube" in mecanism...conform Comisiei
Sa inteleg ca Guvernul este "sanatos"?
Este evident,o fractura de logica,Dle Mop...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ