Fost director la Hidroelectrica Curtea de Argeş, trimis în judecată pentru abuz, mită şi fals

| 10 aug, 16:33

Octavian Florian Oprea, fost director tehnic la Hidrocentrale Curtea de Argeş (sucursală a Hidroelectrica), a fost trimis în judecată de procurorii DNA - Serviciul Teritorial Piteşti, în stare de arest preventiv, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, luare de mită şi fals intelectual, potrivit Agerpres.

În acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată Ştefan Vulparu, inginer în cadrul Serviciului Tehnic al Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeş şi asociat la firma Asnet Telecom, la data faptelor; Florin Nicolae Stoian, asociat la Asnet Telecom; Nicolae Arman, director tehnic la SC Filiala pentru Reparaţii şi Servicii Hidroserv Curtea de Argeş SA, la data faptelor; Vasile Oae, şef al laboratorului Metrologie - PRAM din cadrul SC Filiala pentru Reparaţii şi Servicii Hidroserv Curtea de Argeş SA; Emil Nicolae Vasile Stăticescu, şef serviciu comercial în cadrul SC Filiala pentru Reparaţii şi Servicii Hidroserv Curtea de Argeş SA; Filoftia Oprea (mama lui Octavian Oprea).

Potrivit unui comunicat al DNA, în cursul anului 2011, Octavian Oprea, în calitate de director adjunct (tehnic) al sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeş, a acceptat promisiunea şi a primit de la Ştefan Vulparu suma de 164.505 lei, pentru ca societatea acestuia din urmă să beneficieze de două contracte, atribuite în mod preferenţial, privind implementarea unor sisteme software de monitorizare şi diagnosticare la Centrala Hidroelectrică Noapteş.

Astfel, în perioada martie - iulie 2011, Octavian Oprea şi Nicolae Arman (director tehnic al SC Filiala pentru Reparaţii şi Servicii Hidroserv Curtea de Argeş SA), beneficiind de ajutorul lui Ştefan Vulparu şi Florin Nicolae Stoian, şi-au îndeplinit în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu, în sensul că au aprobat şi au admis la plată, în mod nelegal, cele două contracte în valoare de 637.088 lei.

Procurorii susţin că întreaga procedură s-a derulat cu încălcarea dispoziţiilor legale şi a procedurilor interne, în condiţiile în care lucrările nu au fost realizate de firma beneficiară a celor două contracte, nu au existat situaţii de lucrări, mai mult sistemele respective sunt nefuncţionale şi nu au fost livrate componentele software necesare.

În realizarea faptelor penale, Octavian Oprea şi Nicolae Arman au beneficiat şi de ajutorul lui Vasile Oae, şef al laboratorului Metrologie - PRAM şi Emil Nicolae Vasile Stăticescu, şef serviciu comercial, ambii din cadrul SC Filiala pentru Reparaţii şi Servicii Hidroserv Curtea de Argeş SA, se arată în comunicatul DNA.

Potrivit sursei citate, activitatea infracţională a inculpaţilor a determinat producerea unei pagube de 637.088 lei în patrimoniul Hidroelectrica SA Bucureşti.

Provenienţa reală a sumei de 164.505 lei, primită cu titlu de mită, a fost disimulată de către Filoftia Oprea, mama lui Octavian Oprea, prin achiziţionarea unui autoturism pe numele acesteia, operaţiune realizată în urma unor acţiuni de ascundere şi disimulare a originii ilicite prin transferuri bancare repetate, realizate fără vreun titlu legal sau sub false motivaţii şi prin punerea la dispoziţie a unor sume de bani fără vreun titlu legal de către Ştefan Vulparu şi Florin Nicolae Stoian, mai susţin procurorii.

În acelaşi context, în perioada 3 iunie 2011 - 9 septembrie 2011, Florin Nicolae Stoian, reprezentant al întreprinderii individuale cu acelaşi nume, la instigarea lui Ştefan Vulparu, a emis şi înregistrat în evidenţa contabilă a entităţii pe care o reprezenta opt facturi fiscale privind contravaloarea unor pretinse lucrări executate pentru firma la care era asociat împreună cu Ştefan Vulparu (beneficiară a celor două contracte), în condiţiile în care acele lucrări nu au fost realizate, mai arată DNA.

Conform sursei citate, facturile nu exprimau operaţiuni economice reale, fiind realizate doar scriptic în scopul de a constitui suport pentru decontarea unor lucrări de către firma respectivă şi pentru pretinsa justificare a unor transferuri bancare.

În dosar, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Argeş cu propunerea de a se menţine măsurile preventive şi asiguratorii dispuse în cauză.

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ