Fostul ministru Constantin Niță, trimis în judecată

| 15 iun, 15:03

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar pe cauțiune, a fostului ministru Constantin Niță, acuzat de săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, în cursul anului 2013, Constantin Niţă, deputat în Parlamentul României şi, la data faptei, ministru al Energiei, i-a solicitat unui om de afaceri (denunţător) un comision de 5% din valoarea unui contract încheiat de societatea comercială a acestuia cu primăria unui municipiu.

''Comisionul a fost pretins de Niţă Constantin în schimbul exercitării influenţei sale asupra primarului de municipiu şi a promisiunii că va interveni pe lângă acesta pentru a-l determina să agreeze semnarea şi buna derulare a contractului cu firma omului de afaceri. Activităţile de exercitare a influenţei pe lângă funcţionarul public şi de efectuare a promisiunii că-l va determina să îndeplinească actele ce intrau în atribuţiile sale de serviciu au fost înfăptuite de inculpatul Niţă Constantin în cursul anului 2012. De asemenea, solicitarea sumei în cuantum de 5% din valoarea contractului a avut loc după iniţierea procedurii privind proiectul respectiv, precum şi după solicitarea, de către primar, cu titlu de mită, a unui procent de 10% din valoarea contractului, acţiuni ce au avut loc în prima parte a anului 2013'', precizează DNA într-un comunicat.

Procurorii arată că, potrivit înţelegerii, suma reprezentând 5% din valoarea contractului (aproximativ 3,4 milioane lei) trebuia să îi fie remisă lui Niţă în două forme - parţial în numerar şi parţial printr-un contract de consultanţă fictiv, ce urma a fi încheiat cu o persoană de încredere din anturajul inculpatului.

''În consecinţă, la data de 21 iulie 2013, Niţă Constantin a primit 30.000 euro de la omul de afaceri, în incinta unui restaurant libanez, dintr-un hotel din Bucureşti. De asemenea, la solicitarea lui Niţă Constantin, a fost contactată persoana de încredere a acestuia, care a propus încheierea unui contract de consultanţă cu o anumită firmă, la preţul de 5.000 euro + TVA/lună, care a şi fost semnat la data de 2 mai 2013. În baza acestui contract fictiv (serviciile facturate nefiind, în fapt, prestate de firmă), reprezentanţii omului de afaceri au remis firmei indicate de Niţă Constantin, prin intermediul acestui mecanism, suma totală de 303.118 lei, în tranşe lunare, în perioada mai 2013 - iunie 2014'', se mai arată în comunicatul DNA.

Procurorii susţin că suma solicitată nu a fost achitată integral, ci două tranşe, de 30.000 euro, respectiv 303.118 lei, iar sumele au fost folosite, în mare parte, pentru diverse cheltuieli ale organizaţiei judeţene de partid, la solicitarea fostului ministru.

În cauză, a fost instituită măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor imobile aflate în proprietatea lui Constantin Niţă până la concurenţa sumei de 435.823 lei, reprezentând obiectul infracţiunii de trafic de influenţă reţinute în sarcina sa.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu propunerea de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ