Fuge Udrea la Bruxelles după eşecul din politica internă?

| 03 ian, 2014

Intenţiile Elenei Udrea au toate şansele de a fi şi pe placul conducerii PDL. Dacă actuala deputată de Roman va primi un loc eligibil pe lista democrat-liberalilor la europarlamentare, atunci Vasile Blaga îşi va „cumpăra” practic liniştea în partid. După ce Blaga a câştigat şefia PDL, Elena Udrea şi apropiaţii ei din partid au fost singurii care s-au manifestat critic la adresa direcţiei propuse de conducerea democrat-liberală.

După ce la începutul anului 2013 s-a angajat într-o confruntare directă cu Vasile Blaga pentru conducerea PDL, competiţie pe care a pierdut-o şi în urma căreia a rezultat şi un scandal presărat cu acuze privind numărătoarea voturilor, Elena Udrea pare a-şi fi schimbat planurile. Conform ultimelor informaţii apărute în media, fosta consilieră de la Cotroceni ar viza obţinerea unui mandat de europarlamentar la viitoarele alegeri pentru PE ce vor avea loc în luna mai.

Varianta pare a fi mai degrabă un plan de rezervă la care apelează Elena Udrea, în contextul în care majoritatea mutărilor încercate de democrat-liberală în decursul anului 2013 nu au fost încununate de succes. Dincolo de eşecul în alegerile interne, Elenei Udrea nu i-au reuşit nici acţiunile de dizidenţă. Repetatele atacuri la Vasile Blaga sau tensiunile create de „intelectualii” din PDL nu au adus rezultatele scontate, ceea ce l-a determinat pe Traian Băsescu să îşi ia un adio simbolic de la actualul PDL.

Însă cel mai important eşec este cel legat de proiectul Partidul Mişcarea Populară. Lansat cu surle şi trâmbiţe, PMP a rămas la stadiul unui partid inert, lipsit de lideri, fără structuri în teritoriu şi în afara jocului central de pe scena politică. Nici tentativa de unificare a dreptei în jurul PMP nu a reuşit, în pofida tuturor eforturilor depuse de Elena Udrea şi Traian Băsescu. Prin urmare, eşecul PMP a condus în mod firesc către reorientarea democrat-liberalei către un plan de rezervă. Iar un post confortabil în Parlamentul European pentru cinci ani pare a fi soluţia cea mai convenabilă. Cu precizarea că refugiul Bruxelles s-ar putea transforma într-un drum înfundat în ceea ce priveşte cariera politică internă a Elenei Udrea.

Intenţiile Elenei Udrea au toate şansele de a fi şi pe placul conducerii PDL. Dacă actuala deputată de Roman va primi un loc eligibil pe lista democrat-liberalilor la europarlamentare, atunci Vasile Blaga îşi va „cumpăra” practic liniştea în partid. După ce Vasile Blaga a câştigat şefia PDL, Elena Udrea şi apropiaţii ei din partid au fost singurii care s-au manifestat critic la adresa direcţiei propuse de conducerea democrat-liberală.

Totuşi, dacă Vasile Blaga se va lăsa antrenat în această ecuaţie, riscurile pentru PDL ar putea fi mai mari decât avantajele. Poate că PDL va obţine liniştea internă, însă prezenţa Elenei Udrea pe lista eligibililor democrat-liberali pentru PE va stârni aproape cert revolta electoratului care identifică în democrat-liberală unul din vectorii negativi ai fostelor guvernări de dreapta. Prin urmare, asumarea unui asemenea pariu s-ar putea dovedi extrem de riscantă pentru un PDL care se zbate undeva la 15% intenţie de vot.

Erodat de disensiunile interne şi cu un discurs de opoziţie neconvingător, alegerile europarlamentare din mai vor fi adevăratul test pentru PDL. Cert este că, dincolo de disputele uzuale dintre Blaga-Udrea, formaţiunea democrat-liberală nu a reuşit să crească în opoziţie, iar acest handicap va fi dificil de surmontat, indiferent de numele pe care PDL le va propune pe lista. Însă cu Elena Udrea printre candidaţi, misiunea formaţiunii condusă de Vasile Blaga va fi şi mai complicată.

În continuare, PDL nu poate depăşi percepţia guvernării dezastruoase din mandatele premierilor Boc şi Ungureanu. În consecinţă, adevăratul adversar al PDL la europarlamentare nu vor fi celelalte partide politice. Advărata confruntare democrat-liberalii o vor duce împotriva imaginii unei guvernări care a dus la deteriorarea abruptă a nivelului de trai, etichetă pe care PDL nu o va putea dezlipi în viitorul apropiat.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
04 ian, 2014
Observator obiectiv
Varianta aceasta, cu o eventuala candidatura a Elenei Udrea la europarlamentare, circula de doar cateva zile si lasa impresia unei manipulari grosolane a opiniei publice ! Daca cineva isi inchipuie ca fosta ministru MDRT are in plan aceasta, ori este o cartita trimisa cu scop precis de discreditare de catre laboratoarele Varanului sau Pontacului, ori nu stie cu cine se infrunta...fiindca Elena Udrea este un politician prea versat pentru a se lasa influentata de magariile cotidiene care se scriu cu si despre ea ! In viata politica totdeauna tinzi catre ceva superior, catre evolutie si nu involutie, iar planurile democrat-liberalei in niciun caz nu tind spre o " impacare " cu Bleaga Vasile, vamesul uzurpator de functie si nici spre cei 7-8000 de euro lunar de la Parlamentul Europei, ci sus, mult mai sus, spre cea mai inalta treapta a podiumului politic : PRESEDINTIA !!!
04 ian, 2014
Anti Mafia USL
UDREA PRESEDINTE !
Cat va cazniti sa scapati de cel mai redutabil politician din Romania ! Cred ca daca s-ar putea, i-ati lua bilet numai dus pana-n indepartata Patagonie, numai sa nu aiba mafia USL rival redutabil asa cum este Elena Udrea! N-o sa pupati asa ceva, Udrea nu-i lasa, este imposibil de intimidat, de santajat s-au de ce nu de amenintat. Tot ce s-a spus si se va mai spune despre ea, sunt numai minciuni asa ca, degeaba va omorati sa-i faceti fel de fel de sugestii care mai penibile, mai subtile, nu va merge dragilor! Udrea va fi viitorul Presedinte al Romaniei noastre, ea ne va scapa de baronii si penalii condusi de Ponta si Varan. Mai usor cu pianul pe scari, Udrea nu pleaca nicaieri, va fi exact ceea ce voi nu va doriti si cu asta basta.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ