Alegeri locale 2016. Ce au declarat candidaţii la Primăria Capitalei după închiderea urnelor

| 05 iun, 11:59

Alegeri locale 2016. Politicienii au ieşit să voteze de la primele ore ale dimineţii, cei mai activi fiind o parte a liderilor PNL care, încă din primele două ore au mers la urne. După ora 09.00 şi social-democraţii au ieşit la vot.

UPDATE 22.00.  Principalele declaraţii ale candidaţilor şi ale liderilor partidelor, imediat după închiderea urnelor


Traian Băsescu: Este un postament bun pentru alegerile legislative. Alegerile locale sunt cel mai greu test. Participăm pentru prima oară la alegerile locale. Sperăm să ne îmbunătăţim structurile teritoriale. Marele PNL a intrat la apă după fuziune. Scorul acesta l-ar fi obţinut şi PDL singur. Marele PNL reuşeşte marea performanţă de a scoate 12 procente în Bucureşti. Noi suntem mulţumiţi. Scorul la nivel naţional sperăm să fie unul mulţumitor, să nu fim departe de obiectivul propus, de circa 10% pe plan naţional. Asta e viaţa partidelor noi. Până în toamnă vom avea în cel puţin 2.000 de localităţi organizaţii.

Elena Udrea, pe Facebook: Uite că, dacă v-a ieşit cu Iohannis, nu i-aţi mai păcălit încă o dată pe români. Dar i-aţi nenorocit! Halal reformă a clasei politice! Aţi făcut praf România, voi, cei care credeţi că sunteţi aşa de deştepţi încât să conduceţi această ţară punând nişte marionete în loc de politicieni, care să vă facă jocurile."

Marian Vanghelie: Aş vrea să transmit un mesaj: cred că românii care astăzi au ieşit foarte supăraţi şi nesiguri pe viitor, a fost un mesaj că au nevoie de demnitate, de un viitor mai bun, au nevoie de oameni care pot să le apere drepturile. Şi au nevoie de încredere. Avem o experienţă cu cei care fac acest sondaj, am o dezamăgire foarte mare faţă de cei care au dat acest sondaj. Eu ştiu că am între 5-8% faţă de cel care vine după mine.

Cătălin Predoiu: Voi face declaraţii de presă strict pe partea de Bucureşti. Nu mă refer la rezultatul naţional. Despre ele vor vorbi copreşedinţii partidului, mâine, după analiza rezultatelor. Doresc să felicit toţi bucureştenii care au ieşit la vot astăzi şi şi-au exprimat voinţa politică, pentru Primărie, CMGM sau consiliile de sector. Indiferent de opţiune, bucureştenii au demonstrat civism, responsabilitate şi patriotism local. Doresc să felicit pe proaspătul ales primar al Capitalei, Gabriela Firea, şi îi doresc să aibă înţelepciunea şi onestitatea să ducă la îndeplinire proiectele anunţate. Îl felicit şi pe al doilea clasat, Nicuşor Dan, pentru rezultatul obţinut. Le mulţumesc tuturor celor care au stat lângă noi, toţi cei care au sperat şi au luptat alături de noi. Le mulţumesc pentru încredere şi îi asigur că nu va fi un efort risipit. Doresc să mulţumesc şi echipei mele de campanie. Celor car eau stat zile şi nopţi în sediul de campanie sau pe teren. Şi-au făcut datoria faţă de partid şi faţă de cetăţeni. Am prea puţine cuvinte pentru a putea să le mulţumesc aşa cum se cuvine. Am dorit mult să câştigăm aceste alegeri. Am făcut, cred, tot ceea ce am putut. Am ştiut că ne confruntăm cu o dezamăgire generală faţă de partidele politice. Nu am risipit nicio clipă. Faptul că am început o reformă în partid, de care nu ne este ruşine, pe care o asumăm şi o continuăm, faptul că avem tineri pe listă şi faptul că dorim ca toţi cetăţenii Capitalei nu le regretăm.  Nu sunt mulţumit de rezultat şi nu suntem mulţumiţi de rezultat. Am plecat cu un handicap la drum. Drept pentru care doresc să informez suporterii mei şi pe ceilalţi. Dacă mâine dimineaţă, când se termină numărătoarea, se confirmă rezultatele, îmi depun mandatul de preşedinte al filialei PNL Bucureşti. O fac cu fruntea sus, dar cu regret în suflet. Din păcate, rezultatul din această seară ne-a arătat că o astfel de coalizare (.n.r.-a dreptei) l-ar fi dus ca primar pe Nicuşor Dan, nu pe Gabriela Firea. Închei campania cu speranţa că vom înţelege cu toţii, cetăţeni şi politicieni, care ne sunt datoriile. Nu există un bun mai de preţ ca democraţia. Le spun tuturor Mulţumesc! Le spun celor dezamăgiţi de rezultate „Îmi pare rău!”. Data viitoare vom face mai mult, data viitoare vom izbândi.

Nicuşor Dan:
Le mulţumesc colegilor din USB, echipei de campanie, personalităţilor publice care ne-au sprijinit, sutelor de oameni care ne-au donat bani, sutelor de oameni care ne-au ajutat. Faptul că bucureştenii au aflat de USB şi ne-au votat în număr aşa de mare li se datorează. USB este formată din oameni care n-au mai făcut politică acum, sunt oameni care sunt competenţi în meseria lor, care fac un sacrificiu faţă de cariera lor pentru a apăra binele public. NU facem asta pentru bani, facem pentru binele comun. pentru că actuala clasă politică ne-a dezamăgit de atât de multe ori încât realmente nu se mai putea.    Clasa politică a dezamăgit la nivel naţional, lipseşte o forţă politică care să reprezinte cetăţenii care s-au săturat de un întreg mod de a face politică, tocmai de aceea USB devine Uniunea Salvaţi România şi va lupta pentru locuri în parlament la alegerile parlamentare din toamna acestui an. Avem uşile deschise pentru toate grupurile de cetăţeni care au încercat să lupte cu sistemul, pentru partidele politice noi. Sperăm să putem aduce o forţă. Repet promisiunea: de săptămâna viitoare vom avea nişte mandate de consilieri în cele 7 primării din Bucureşti.

Gabriela Firea: Mulţumesc tuturor bucureştenilor care nu au votat împotrivă. Vor să muncesc cu oameni pentru oameni. Mă bucur că proiectul meu a avut câştig de cauză. Îi asigur pe cei care nu m-au votat că voi fi şi primarul lor. Nu am uitat ce am promis în campanie. De săptămâna viitoare ne aşteaptă un drum lung. Îi mulţumesc preşedintelui Liviu Dragnea că a avut încredere în mine. Îi mulţumesc că a avut încredere într-o femeie. S-a spart ghinionul. Vă asigur că vom demonstra că PSD s-a reformat. Ne pasă de oameni şi vom demonstra acest lucru. Să dea Dumnezeu să alcătuim şi Guvernul României.

Liviu Dragnea: Vreau să mulţumeac tuturor românilor care au ieşit la vot. Vreau să mulţumesc tuturor colegilor care au dus o campanie decentă. Pentru noi e o zi importantă în procesul de reformare. PSD a arătat că poate fi diferit faţă de ce a fost în trecut. Toată lumea a dus o campanie pozitivă. Vreau să o felicit pe Gabi Firea pentru campania responsabilă pe care a avut-o. A demonstrat că poate câştiga Primăria Generală o femeie puternică şi ambiţioasă. Pentru prima dată, PSD va avea primar general. Vreau să-i dau trei trandafiri. Este un vot care ne responsabilizează. Vreau să mulţumesc colegilor de la UNPR. După ce vor fi aleşi să ştie că nu este o victorie a lor, ci a cetăţenilor care au votat. Rămân preşedinte al PSD. Stilul nostru de a face politică a contat. Prezenta de vot e diferita in functie de zona. Campania a fost diferita datorita sau din cauza legislatiei. Noi nu vrem spectacol. Cred ca este o victorie istorica a PSD.

------

Gabriela Firea, candidatul Alianţei PSD+UNPR la funcţia de primar general al Capitalei, a votat duminică la Colegiul "Tudor Vianu", mărturisind, după ce şi-a exprimat opţiunea electorală, că a avut emoţii mari, în ciuda faptului că s-a obişnuit cu transmisiile în direct de-a lungul anilor.

"Am votat cu speranţa că bucureştenii şi familiile lor vor avea o viaţă mai bună. Cu toţii ne dorim acest lucru, cu toţii am sperat de fiecare dată că se vor întâmpla lucruri frumoase în Capitală şi în România. Avem de această dată, poate, o şansă în plus, pentru că toţi suntem mai maturi, din toate punctele de vedere. Am votat cu gândul la o Capitală cu şcoli şi spitale moderne, cu problema traficului rezolvată într-un timp rezonabil, nu într-o perioadă foarte lungă de timp", a spus Gabriela Firea.

Ea a adăugat că bucureştenii se află la capătul unei "perioade foarte agitate, o perioadă tulbure". Firea a apreciat că decizia sa de a-şi folosi "întreaga energie şi tot timpul" avute la dispoziţie pentru a-şi prezenta bucureştenilor proiectele a fost una corectă.

"M-am gândit la copii, la locuri de joacă, la parcuri; m-am gândit la tineri, la locuri de muncă, la investitorii care o să vină în Bucureşti, să fie trataţi cu respect, atât investitorii români, cât şi cei europeni, dar şi cei americani, să găsească un mediu concurenţial adecvat. Am votat cu gândul la adulţi, la persoanele care sunt în activitate şi petrec foarte mult timp în trafic, spre serviciu, spre şcolile copiilor. Am votat cu gândul la seniorii noştri, la bunicii noştri, care merită o viaţă mai bună. (...) Sunt pregătită să lupt pentru bucureşteni, pentru intenţiile noastre bune exprimate în aceste zile", a spus ea.

De asemenea, Gabriela Firea i-a îndemnat pe cetăţeni să voteze precizând că ea şi-a exprimat opţiunea electorală la fiecare scrutin.

"Acum suntem la alegeri locale, cu alte cuvinte alegem gospodarii oraşelor, nu suntem la alegeri parlamentare, unde votăm pentru Parlament, pentru constituirea unui nou guvern. În rest, fiecare cum consideră şi cum apreciază că s-au prezentat candidaţii din întreaga ţară în această perioadă: cu onestitate, bună credinţă. De asemenea, cu proiecte concrete pentru locuitorii tuturor oraşelor", a spus Firea.

Ea a venit însoţită la urne de Dan Tudorache, candidatul Alianţei la funcţia de primar al sectorului 1.

După ce a votat, candidata a dat mâna cu toţi membrii secţiei de votare. Ea a precizat că va merge şi în alte sectoare, pentru "a lua pulsul" şi şi-a exprimat speranţa că va fi "o zi bună pentru bucureşteni, în primul rând"

Nicuşor Dan, candidatul Uniunii Salvaţi Bucureştiul la funcţia de primar general al Capitalei, spune că a votat pentru un Bucureşti necorupt şi pentru o nouă clasă politică, el îndemnând alegătorii să îşi exprime duminică opţiunea electorală.

"Vreau să mulţumesc sutelor de oameni care au muncit pentru campanie, inclusiv cei care s-au trezit la 5 dimineaţă astăzi ca să supravegheze votul din partea noastră. Am votat pentru un Bucureşti necorupt, am votat pentru o nouă clasă politică, nu pentru una care şi-a dovedit şi corupţia şi incompetenţa. Vreau să îndemn oamenii să iasă la vot. De câte ori oamenii au ieşit la vot în număr mare s-au produs schimbări importante în România şi sunt convins că putem să o facem azi. Îi îndemn pe oameni să aibă încredere în toţi ceilalţi care au acelaşi vot ca şi ei, să aibă încredere că împreună putem să construim o societate în care ne decidem noi singuri destinul", a declarat Nicuşor Dan, la ieşirea de la urne.

Întrebat dacă este emoţionat, el a răspuns că simte responsabilitate faţă de mulţi oameni care au muncit în campanie.

"Vom merge din secţie în secţie. Ne vom vizita oamenii care supraveghează alegerile pentru noi şi la ora 21,00 sper să ne regăsim cu veşti bune", a afirmat Nicuşor Dan.

Nicuşor Dan a votat la Şcoala nr. 279 "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril" din sectorul 6 al Capitalei.

Candidatul PNL pentru Primăria Capitalei, Cătălin Predoiu, a declarat, duminică, că a votat pentru seriozitate şi profesionalism, acestea fiind soluţiile câştigătoare pentru bucureşteni.

"Sunt convins că va fi începutul unei perioade însorite şi pentru Bucureşti după atâţia ani de administraţie care ne-a adus numai umbre şi multe necazuri. Am votat pentru soluţii serioase, am votat pentru seriozitate şi profesionalism, pentru că numai acestea sunt soluţiile câştigătoare, soluţii câştigătoare pentru bucureşteni, în primul rând", a afirmat Predoiu, după ce a votat la Colegiul Economic "Virgil Madgearu".

El spus că este încrezător că votul bucureştenilor va aşeza Capitala acolo unde îi este locul.

"Eu sunt convins (...) că sunt soluţii câştigătoare şi astăzi din acest vot al bucureştenilor să dea Dumnezeu să iasă o administraţie care să aşeze oraşul acolo unde îi este locul, o mare Capitală europeană", a adăugat Predoiu.

Cătălin Predoiu a venit la vot alături de soţia sa.

Candidatul PMP la Primăria Capitalei, Robert Turcescu, a declarat, duminică, la ieşirea de la urne, că, dacă electoratul doreşte să schimbe ceva, va trebui să vină la vot, iar dacă acest lucru nu se va întâmpla, probabil că trebuie privit ''şi într-o parte şi în alta, şi la clasa politică şi la societatea românească".

"Mă gândesc cu speranţă că nu e un efort foarte mare nici pentru democraţie, nici pentru noi înşine să ieşim o dată la patru ani la vot la alegeri locale sau generale, mai ales că (...), măcar într-o oarecare măsură, oricum mai mult decât în anii precedenţi, societatea politică din România a făcut un pas: a admis să aducă oameni noi pe liste. (...) Acum cred că responsabilitatea e împărţită. Cred că şi electoratul - societatea românească - are, la rândul ei, obligaţia să aducă vreme de 5-10 minute un tribut plătit democraţiei care, să fim serioşi, nu este unul dureros. Mergem la vot, punem o ştampilă pe buletinele de vot şi considerăm că dorim să schimbăm ceva. Dacă nu se va întâmpla asta, probabil că trebuie să ne uităm şi într-o parte şi în alta, şi la clasa politică şi la societatea românească, şi să analizăm cu adevărat ce se întâmplă cu noi toţi", a spus Turcescu.

El a precizat că a votat cu gândul la copiii săi şi la copiii bucureşteni, pentru ca aceştia "să trăiască realmente într-o capitală europeană".

"Am votat cu foarte multă speranţă şi cu gândul că oamenii tineri din acest oraş, oamenii maturi din acest oraş, care îşi doresc realmente să se schimbe lucrurile în bine, vor ieşi azi la vot. Privesc cu încredere ziua de azi şi sunt convins că lucrurile vor ieşi aşa cum trebuie pentru acest oraş", a adăugat Turcescu.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ