Geoană: Trebuie să treacă încă 15-20 de ani până să se dezvolte o ordine mondială mai stabilă

| 15 oct, 13:00

Președintele Institutului Aspen România, Mircea Geoană, este de părere că ar trebui să mai treacă, probabil, încă 15 - 20 de ani de turbulențe până când să aibă loc o ordine mondială mai stabilă.

În opinia sa, Europa nu își poate permite să nu reconceapă politicile legate de vecini.

"Probabil, s-ar putea să mai avem încă 15 — 20 de ani de turbulențe înainte ca o ordine mondială mai stabilă să aibă loc, să se dezvolte. În fiecare an, la București încercăm să spunem că ar trebui să încurajăm cooperarea între Europa și America de Nord, dimensiunea transatlantică, dar și partea de vest și partea euroasiatică. Este o realitate că Asia și Eurasia devin superputeri majore. (...) Ar trebui să fim mai conștienți de faptul că, în momentul în care vorbim despre problemele noastre — refugiații, criza euro, referendumul britanic de anul viitor—, totuși Europa trebuie să fie prezentă în acest coridor. Europa nu își poate permite să nu reconceapă politicile legate de vecini. Nu ar trebui să așteptăm ca Rusia și China să stabilească o cooperare în partea eurasiatică. Ar trebui să înțelegem că trebuie să fim prezenți acolo dintr-un punct de vedere geopolitic, politic și economic, pentru stabilizarea regiunii", a declarat joi Mircea Geoană, în deschiderea celei de a IV-a ediții a Bucharest Forum.

El a adăugat că, într-un astfel de context, ambiția Institutului Aspen este ca, alături de partenerii săi, să propună ca prioritate Bruxellesului și marilor capitale europene — Berlin, Paris, Londra—, dar și Washingtonului stabilizarea acestei părți din zona învecinată Europei.

Pe de altă parte, Mircea Geoană a menționat că o nouă reuniune a Institutului Aspen va avea loc în decembrie, la Bruxelles, iar anul viitor, cel mai probabil, va fi deschisă și o filială a institutului la Kiev.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ