George Maior: Includerea României în programul Visa Waiver, obiectiv prioritar în relaţia cu SUA

| 14 mar, 20:12

Includerea României în programul Visa Waiver este un obiectiv prioritar al ţării noastre în relaţia cu Washingtonul şi există numeroşi membri ai Congresului american favorabili acestei idei, a declarat ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior, într-un interviu acordat luni Agerpres.

''Acesta este un obiectiv prioritar al nostru în relaţia cu Statele Unite, pe care cel puţin eu îl expun permanent la nivelul discuţiilor pe care le am în cadrul Congresului, şi am văzut extrem de mulţi membri ai Congresului favorabili acestei idei, deşi acest an este mai special şi în SUA prin prisma faptului că au loc alegeri (...) şi în general problema imigraţiei este o chestiune sensibilă pe agenda publică de aici. Din punct de vedere tehnic (...) am făcut toate demersurile necesare pentru a finaliza cadrul de cooperare bilaterală pe acest aspect, s-a semnat ultimul acord necesar în acest sens cu procurorul general al SUA datorită demersurilor noastre şi (...) voi continua în a susţine acest demers extrem de intens în lunile care urmează'', a spus ambasadorul român. 

La începutul lunii februarie, ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Hans Klemm, declara că nu este foarte optimist cu privire la şansele României de a deveni parte a programului Visa Waiver în 2016, având în vedere că participanţii români la acest program au o rată de refuz mai mare decât procentul minim legal de 3%, dar şi perspectivele reduse ca această prevedere să fie modificată, dat fiind contextul politic din SUA. 

"Legea americană cere ca participanţii la programul Visa Waiver să aibă o rată de refuz nu mai mare de 3%. Ultimele statistici cu rata de refuz în cazul României, publicate acum mai bine de un an, arată că, deşi evoluţia era în direcţia bună, rata de refuz era încă în mod considerabil mai mare de 3% şi, de aceea, România nu se califică încă pentru acest program", afirma Klemm, într-o întâlnire cu jurnaliştii la începutul lunii februarie. El explica faptul că, în condiţiile în care rata de refuz în cazul României rămâne "în jur de 10%" şi contextul politic nu este favorabil modificării legii astfel încât procentul minim să fie crescut, îi este foarte greu să fie optimist în legătură cu includerea României în programul Visa Waiver.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ