George Maior: Noile ameninţări teroriste din Franţa, de natura să pună în pericol grav securitatea natională

| 09 ian, 17:24

Directorul Serviciului Roman de Informatii (SRI), George Maior, spune ca situatia generata de ultimele evenimente din Franta releva o noua dimensiune a amenintarilor teroriste, de natura sa puna in pericol grav securitatea nationala si ordinea publica.

Referindu-se la situatia generata de ultimele evenimente din Franta, directorul SRI a aratat, la sedinta Grupului Interministerial Strategic pentru prevenirea si combaterea macrocriminalitatii si a Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta, ca noile amenintari teroriste ar putea pune in pericol grav securitatea nationala si ordinea publica, dar si credibilitatea si autoritatea institutiilor de aplicare a legii.

La randul sau, vicepremierul pentru securitate nationala, Gabriel Oprea, a subliniat ca asigurarea unui climat de securitate publica presupune existenta unor mecanisme operationale eficiente ale structurilor de stat, in paralel cu un nivel inalt de responsabilitate in ceea ce priveste asigurarea garantiilor procesuale ale persoanelor investigate.

In aceste conditii, s-a stabilit ca se impune o abordare integrata si o utilizare la maximum a mecanismelor de colaborare ale Grupului Interministerial Strategic pentru prevenirea si combaterea macrocriminalitatii si Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta, pentru prevenirea si combaterea evenimentelor de natura sa afecteze grav mediul de securitate.

"Toate institutiile prezente aici, membre ale celor doua structuri - GIS si CNSSU - au atributii specifice, dar impreuna, beneficiind de un cadru normativ si operational bine structurat - pot genera o reactie ferma, rapida, de natura a asigura siguranta publica, prevenirea si contracararea tuturor fenomenelor generatoare de pericol la adresa cetatenilor", a sustinut viceprim-ministrul pentru securitate nationala, ministrul Afacerilor Interne Gabriel Oprea, in cadrul sedintei comune de lucru.

Sedinta comuna, condusa de vicepremierul Gabriel Oprea, a avut ca tema analiza dinamicii situatiei de securitate la nivelul Uniunii Europene si in zonele de interes strategic ale Romaniei, precum si dezvoltarea capabilitatilor pe linia interventiei in situatiile speciale de urgenta.

La sedinta comuna au participat: George Scutaru, consilier prezidential pe probleme de securitate - in calitate de invitat, George Maior - directorul Serviciului Roman de Informatii, Robert Cazanciuc - ministrul justitiei, Tiberiu Nitu - procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Silviu Predoiu - directorul Serviciului de Informatii Externe, Marcel Opris - directorul Serviciului de Telecomunicatii Speciale, Lucian Pahontu - directorul Serviciului de Protectie si Paza, Bogdan Aurescu - ministrul Afacerilor Externe, Sorin Grindeanu ¬ ministrul pentru Societatea Informationala, Ioan Rus - ministrul Transporturilor, Mihai Tudose - ministrul Economiei, Comertului si Turismului, Sorin Campeanu - ministrul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, Darius Valcov - ministrul Finantelor Publice, Daniel Constantin - ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Gratiela Gavrilescu - ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Eugen Orlando Teodorovici - ministrul Fondurilor Europene, Neculaie Plaiasu - presedintele Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, Andrei Attila Chendi - directorul Departamentului pentru Lupta Antifrauda.

Douasprezece persoane au murit, iar alte 11 au fost ranite, miercuri, intr-un atac comis de indivizi inarmati cu arme automate si lansatoare de rachete, la sediul parizian al revistei satirice Charlie Hebdo. Printre victime se numara directorul publicatiei, Stephane Charbonnier (Charb), si alti trei cunoscuti caricaturisti - Jean Cabut (Cabu), Bernard Verlhac (Tignous) si Georges Wolinski (Wolinski).

Doi frati de nationalitate franceza nascuti la Paris, Said Kouachi, in varsta de 34 de ani, si Cherif Kouachi, in varsta de 32 de ani, un jihadist cunoscut serviciilor antiteroriste, au fost identificati drept presupusii autori ai atacului si sunt cautati de politie.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
09 ian, 20:21
TUDOR POPESCU
AM GRESIT
IAR AM PIERDUT RAZBOIUL !! I-AM IMPUSCAT! I=AM TRIMIS IN BRATELE LUI ALLAH!!!
ORI ACCEPTAM IMPORTANTA RELIGIEI SI MOBILIZAM EPISCOPII LUMII LA UN CONCLAV IN CARE CAT MAI PUBLIC ACESTIA SA INVITE AIATOLAHII ARABI LA CONVIETUIRE SPIRITUALA ... TREBA GREA SI LUNGA ...DAR NU IMPOSIBILA PENTRU FRANCISC ... ORI FOLOSIM TEHNICA MOSSAD : IMEDIAT DUPA ASASINAT SOMAM PUBLIC IMAMII DIN BAGDAD SI ALTII DUPA CAZ SA CONDAMNE ACTUL TERORIST INTERZICAND FAPTUITORILOR SA SE APROPIE DE ALLAH!!... CEEA CE FACEA RAVAGIE IN RAZBOINICII ISMAMULUI . SIGUR CA AIATOLAHII NU FACEU CE LI SE CEREA .. RAMANEA TEHNIC MOSSADULUI SOLUTIA CARE L-A USURAT DE VIATA SI PE BIN LADEN ... AIATOLAHII NU RENUNTA LA VIATA LA FEL CA BIGOTII DE TIP KLOCHI
NOI - IDIOTI DIN CONVINGERE TRATAM RAZBOINCII MUSULMANI CU CODUL NALOLEON

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ