Germania şi Tunisia lansează un "proiect pilot" pentru expulzarea solicitanţilor de azil respinşi

| 01 mar, 21:34

Germania şi Tunisia vor lansa un "proiect pilot" menit să accelereze expulzarea solicitanţilor ce azil tunisieni care au fost respinşi, a anunţat marţi ministrul de interne german Thomas de Maiziere, informează AFP.

Într-o primă etapă, 20 de tunisieni urmează să fie repatriaţi "pentru a testa un sistem de expulzare eficient", a declarat oficialul german, în timpul unei conferinţe de presă susţinute în Tunis alături de şeful guvernului tunisian Habib Essid. 

Acest proiect va fi preambulul "unui aranjament pentru efectuarea expulzărilor spre Tunisia pe o bază mai reglementată", a precizat el. "Va fi vorba de zboruri charter cu o limită de 25 de persoane şi cu o escortă de agenţi germani. Acest lucru va fi asumat financiar de Germania", a adăugat ministrul german. 

De Maiziere a subliniat că "aceste repatrieri nu vizează desigur zecile de mii de tunisieni care trăiesc legal în Germania, au mici afaceri, duc o viaţă normală şi îşi plătesc impozitele". "Aceasta îi vizează doar pe cei care nu au o perspectivă pentru a putea rămâne în Germania", a spus el. 

Thomas de Maiziere a efectuat un turneu la Rabat, Alger şi Tunis, în timp ce Germania vrea să plaseze aceste trei ţări din Maghreb pe lista "ţărilor sigure" (pentru repatriere). Aceasta va limita drastic posibilităţile cetăţenilor acestor ţări de a obţine azil politic. 

Proiectul de lege, denunţat de asociaţiile pentru apărarea drepturilor omului, urmează să fie dezbătut în parlament. 

Ministrul de interne german a declarat, de asemenea, că Germania şi Tunisia doresc să-şi aprofundeze cooperarea în materie de securitate, prin formarea de agenţi tunisieni pentru paza frontierelor, în special cu Libia, şi în lupta împotriva terorismului. 

Tunisia a fost scena, în 2015, a trei atentate de proporţii, revendicate de gruparea Stat Islamic (SI), atentate în care şi-au pierdut viaţa inclusiv 59 de turişti străini.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ