GOOGLE îl sărbătoreşte astăzi pe Eugène Viollet-le-Duc, la 200 de ani de la naşterea arhitectului francez

| 27 ian, 2014

GOOGLE marchează printr-un logo special naşterea lui Eugène Viollet-le-Duc, arhitectul francez din secolul XIX care a avut o mare influenţă asupra teoriilor de restaurare arhitectonică din epocă, notează Mediafax.

EUGENE VIOLLET-LE-DUC, controversatul arhitect francez din secolul XIX, este omagiat, luni, de către motorul de căutare Google, printr-un Doodle special.

Născut în Paris în 1814, tânărul Viollet-le-Duc a adoptat republicanismul şi anti-clericalismul şi a participat la revoluţia din iulie 1830, potrivit theguardian.co.uk.

După întoarcerea sa de la studii din Italia, în 1835, a fost însărcinat cu restaurarea mănăstirii romaneşti Vezelay, prima dintr-o lungă serie de operaţiuni de restaurare care a inclus şi munca la Notre Dame din Paris.

Printre proiectele care l-au adus în atenţia naţională s-au numărat cele de la Mont Saint-Michel, Carcassone, Castelul Roquetaillade şi Pierrefonds.

După 1848 a supervizat restaurarea a numeroase clădiri medievale, cele mai importante fiind Catedrala Amiens, în 1849, sala sinodala din Sens în acelaşi an, fortificarea castelului Carcassonne în 1852 şi biserica Saint-Sernin din Toulouse, în 1862.

Influenţa lui Viollet-le-Duc asupra teoriilor de restaurare arhitectonică de la începutul secolului XIX a fost unică în domeniu. Dar în timp ce scopul său iniţial era să efectueze restaurările în stilul clădirilor originale, inserarea mai târziu a unor elemente complet noi a fost criticată de arhitecţii secolului 20.

Mai târziu în cariera sa, a fost implicat în apărarea Parisului în timpul Războiului franco-prusac din 1870-1871, dezvoltând teorii care au influenţat inginerii din spatele fortificărilor din Verdun înaintea celui de-al doilea Război Mondial.

Ultimii ani din viaţă i-a trăit în Lausanne, Elveţia , unde a construit o vilă şi a murit în 1879.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ