Graficul SURPRIZĂ: VICTOR PONTA dezvăluie ce guvern a cheltuit cel mai mult din fondul de rezervă

| 18 feb, 08:31

Premierul Victor Ponta a prezentat, marţi seara, un grafic al alocărilor de bani din Fondul de rezervă, din care rezultă că Guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu a acordat, în 2005-2008, cele mai multe fonduri din această sursă, calculat ca procent din produsul intern brut.

În acel interval, Guvernul era format din liberali şi democraţi şi condus de Călin Popescu Tăriceanu, actual partener de guvernare al premierului Ponta în calitate de preşedinte al Partidului Liberal-Reformator.

În graficul prezentat pe Twitter alături de un scurt mesaj în care face referire la "demagogia PNL şi PDL", care solicită anchetarea modului de acordare a banilor din Fondul de rezervă în 2013, după raportul Curţii de Conturi, Ponta arată că Guvernul Tăriceanu a acordat din această sursă bani reprezentând 0,77% din PIB în 2005, 1,76% din PIB în 2006, 0,50% din PIB în 2007 şi 0,67% din PIB în 2008.

În acelaşi grafic, Guvernul Boc este indicat cu alocări din Fondul de rezervă de 0,37%-0,50% din PIB în 2009-2011, iar Guvernul Ponta, cu 0,26% din PIB în 2012 şi 0,15% din PIB în 2013.

În perioada prezentată de Ponta, Produsul Intern Brut, la care sunt raportate procentual alocările de bani, a urcat însă constant, de la 288 miliarde lei în 2005 la 639 miliarde lei în 2013.

Guvernul a continuat, în 2013, practica anilor precedenţi de a aloca sume importante din Fondul de rezervă bugetară fără criterii clare şi transparente, acest fond reprezentând, de fapt, o modalitate de a suplimenta fără control parlamentar bugetele unor instituţii, a anunţat, joi, Curtea de Conturi.

Legea finanţelor publice locale stabileşte că banii din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului pot fi acordaţi unor ordonatori principali de credite ai bugetului de stat şi ai bugetelor locale, pe bază de hotărâri ale Guvernului, doar pentru finanţarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în timpul exerciţiului bugetar.

Guvernul a aprobat, însă, în ultimii ani, numeroase derogări de la această lege pentru a aloca bani din această sursă în special primarilor, banii fiind repartizaţi prin ordin al ministrului Administraţiei Publice, post ocupat în prezent de vicepremierul Liviu Dragnea, şi fără ca lista primăriilor beneficiare să mai fie prezentată public, în Monitorul Oficial, ca în anii precedenţi.

În 2013, an verificat acum de Curtea de Conturi, unul dintre argumentele prin care era justificat un transfer de fonduri către primării, înlocuit ulterior cu alte argumente, făcea referire la apropierea unui "ger arctic".

Raportul Curţii de Conturi pe 2013 aminteşte că banii din Fondul de rezervă nu trebuie rambursaţi de către beneficiari, inclusiv primari, dar relevă că, în practică, nici nu a existat un control al Ministerului Finanţelor prin care să fie verificat dacă obiectivul final prevăzut în actul de alocare a banilor a şi fost îndeplinit, ministerul nefectuând nici măcar o evaluare a notelor de fundamentare întocmite de către ordonatorii de credite care primeau banii.

În 2013, au fost emise 38 hotărâri de guvern pentru alocarea de bani din Fondul de rezervă bugetară către diverşi ordonatori de credite şi bugetele locale, banii astfel alocaţi ajungând la aproape un miliard de lei, respectiv 940,39 milioane lei.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a anunțat luni la finalul ședinței săptămânale a conducerii PNL că formațiunea solicită înființarea a două comisii de anchetă în Camera Deputaților și Senat, pe tema cheltuirii Fondului de rezervă al Guvernului și a situației Autostrăzii Comarnic-Brașov.

"PNL a decis să solicităm la nivel parlamentar constituirea a două comisii de anchetă, prima la nivelul Camerei Deputaților în legătură cu modul de cheltuire, de folosire a Fondului de rezervă aflat la dispoziția primului ministru. Raportul Curții de Conturi relevă faptul că banii au fost alocați după criterii politice, în mod evident nu face altceva decât să confirme practica alocării subiective și politice a banilor aflați la dispoziția primului ministru, și bineînțeles în afara scopului pentru care s-a creat acest fond", a spus Stroe.

El a menționat că alocarea fondurilor nu s-a realizat în mod transparent, cu respectarea criteriilor de urgență.

Liderul PSD, premierul Victor Ponta, a reaţionat la această solicitare, arătând că PNL era în Guvern în acel an şi adăugând "Caragiale e depăşit total!".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ