Greşeala tactică a lui Iohannis în cazul dezbaterilor electorale

| 08 noi, 2014

Tema care a fost discutată in extenso zilele acestea de mass-media autohtonă este legată de organizarea uneia sau mai multor dezbateri electorale care să-i aducă faţă în faţă pe cei doi finalişti rămaşi în cursa pentru Palatul Cotroceni – Victor Ponta şi Klaus Iohannis.

Doar că, până la acest moment, parafarea unui acord între cele două staff-uri de campanie nu a fost posibilă. Iar motivul principal îl constituie comportamentul vădit sfidător al candidatului ACL care invocă tot soiul de argumente pentru a evita o dezbatere tete-a-tete cu Victor Ponta.

Dacă argumentele aduse de Klaus Iohannis ar fi fost valide şi legitime fie şi într-o mică măsură, atunci poate că s-ar fi găsit apărători ai cauzei prezidenţiabilului ACL. În schimb, pretendentul Dreptei la cea mai înaltă funcţie în stat avansează motive care mai de care mai hilare pentru a trage de timp astfel încât să pericliteze iremediabil şansa ca românii să-i urmărească pe cei doi contracandidaţi în confruntări directe la TV. Ba că televiziunile propuse de echipa de campanie a lui Victor Ponta pentru a avea loc dezbateri ar fi partizane, ba că ideal ar fi un cadru chipurile neutru precum Universitatea de Vest din Timişoara, ba că el îşi doreşte o dezbatere, dar că cel care o refuză este Victor Ponta, iar argumentele invocate pot continua în aceeaşi notă.

În realitate, altceva stă în spatele refuzului lui Klaus Iohannis de a onora cu prezenţa confruntările electorale propuse de Victor Ponta: frica. Prezidenţiabilul ACL a pierdut primul tur al alegerilor la o diferenţa de peste 10%, asta în condiţiile în care şi înaintea scrutinului din 2 noiembrie a refuzat să ia parte la dezbateri, iar majoritatea ieşirilor sale publice au fost presărate cu gafe mai mici sau mai mari. Or, o eventuală prezenţă în emisiuni în care să-l aibă în faţă pe Victor Ponta ar accentua presiunea şi l-ar vulnerabiliza suplimentar pe candidatul ACL care are în mod evident carenţe în comunicare.

Citește și: Propunerea lui Traian Băsescu pentru Victor Ponta şi Klaus Iohannis

Dar cea mai mare greşeală comisă de Klaus Iohannis înaintea turului al doilea al prezidenţialelor este aceea de a acuza presa că ar fi controlată politic. Practic, liderul ACL a băgat în aceeaşi oală televiziuni, ziare şi alte publicaţii, ceea ce reprezintă un afront pe care mass-media nu-l va tolera. În manualele de marketing politic, una dintre primele capitole se referă la relaţia cu mass-media, iar imperativul de care orice lider politici trebuie să ţină cont este acela de a nu ataca presa.

Prezidenţiabilul ACL nu a parcurs se pare ABC-ul obligatoriu pentru orice politician din perspectiva raportării la mass-media. Ba mai mult, în acuzaţiile conform cărora presa ar fi controlată politic se regăsesc implicit şi televiziuni care te susţin agresiv, aşa cum este cazul Realitatea TV, probabil cel mai vocal post pro-Iohannis. Or, prin mesajele pe care Klaus Iohannis le promovează, el nu face altceva decât să îşi ostilizeze mass-media în ansamblu, o gafă tactică de proporţii, dacă ţinem cont că liderul PNL este angrenat într-o competiţie cu o asemenea miză.

Klaus Iohannis se găseşte acum într-o situaţie de tip lose-lose. Dacă nu acceptă dezbateri electorale faţă în faţă cu Victor Ponta, el nu poate recupera ecartul foarte mare care îl desparte de candidatul PSD. În treacăt, trebuie spus că cele 10 procente distanţă trebuie coroborate cu alte aproximativ 15 procente pe care, la un calcul strict aritmetic, Victor Ponta şi le-a asigurat prin susţinerea pe care i-o acordă în turul al doilea Călin Popescu Tăriceanu, Teodor Meleşcanu, Corneliu Vadim Tudor sau Dan Diaconescu. Dacă acceptă să participe la confruntări electorale împotriva lui Victor Ponta, prezidenţiabilul ACL nu are în arsenal “armele” necesare pentru a-i face faţă candidatului PSD.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
08 noi, 2014
miha
INFORMATII
Un job pentru fiecare, indiferent de varsta-cunostinte minime de folosire a calculatorului,timp de lucru doar 3 ore pe zi pentru castiguri de minim 300 dolari pe luna,oferta valabila pentru toate zonele tarii,mai multe detalii; trimIte “info” la adresa [email protected],pentru mai multe detalii

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ