Guda (Coface): Exporturile românești orientate către Turcia s-ar putea tempera

| 18 aug, 10:48

Exporturile românești orientate către Turcia s-ar putea tempera, în urma turbulențelor care au loc în această țară, a declarat Iancu Guda, services director Coface Romania CMS, conform unui comunicat de presă.

"Tentativa de lovitură de stat din Turcia, precum și măsurile radicale care au precedat au alimentat foarte multă incertitudine în piața de capital. În mai puțin de o săptămână, lira turcească s-a depreciat cu aproape 6% față de dolarul american, indicele reprezentativ al pieței de capital din Turcia a pierdut 12%, iar investițiile de capital în Turcia ale non-rezidenților au scăzut cu 8 miliarde de dolari. Turbulențele respective se vor reflecta asupra României doar pe plan comercial, prin temperarea exporturilor românești orientate către Turcia, în condițiile în care aceasta este principala țară de destinație a exporturilor locale dintre țările non-UE. În ceea ce privește impactul asupra mediului de afaceri românesc, acesta este foarte limitat pe fondul amprentei reduse în economia națională a companiilor deținute de capitalul turcesc", a spus Guda.

Potrivit comunicatului, în ciuda relațiilor comerciale bilaterale dezvoltate, aportul investițiilor provenite din Turcia în fluxul de capital local este unul moderat.

"Într-un clasament al investițiilor străine directe cumulate pentru perioada 2008 — 2015, Turcia ocupă locul al 18-lea, cu un aport la totalul investițiilor străine directe de doar 0,5%, în condițiile în care principalii 5 investitori (Austria, Germania, Italia, Franța și Elveția) au generat împreună aproape 72% din totalul ISD în perioada analizată. (...) Conform datelor Registrului Comerțului, 1.007 companii care au sediul social în România înregistrează acționari cu domiciliul/ sediul social în Turcia. Conform declarațiilor financiare depuse la Ministerul Finanțelor pentru 2015, aceste companii au generat o cifră de afaceri cumulată de 4,8 miliarde lei și un număr total de salariați de aproximativ 15.000', se arată în document.

Acesta mai spune că numărul de companii cu capital turcesc a crescut de la 576 în 2008, la 1.007 în 2015.

"Totuși, aceste firme generează sub 1% din cifra de afaceri la nivel național și prezintă un grad ridicat de concentrare regională (9 din 10 sunt în București și în zona de S și S-E) și sectorială (jumătate din veniturile înregistrate în sectoare orientate către consum, respectiv distribuție și industria alimentară și a băuturilor). Doar 2 din 10 companii locale deținute de acționari din Turcia au înregistrat profit în 2015 și prezintă un grad de îndatorare redus (sub 70%), pentru acestea existând într-adevăr riscul repatrierii unor dividende către firmele mamă, pe fondul impozitelor locale reduse și a nevoii accelerate de capital în mediul de afaceri din Turcia", menționează comunicatul citat.

Tag-uri: exporturi, Turcia
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ