Guvern: programarea financiară 2014-2020 va aduce 7 miliarde euro pentru infrastructură

| 11 iun, 2013

România ar putea avea în următoarea perioadă de programare şase programe operaţionale în loc de şapte, câte are în momentul de faţă, urmând ca Programului Operaţional Infrastructură Mare să îi revină 6,98 miliarde de euro, potrivit unei estimări a alocărilor financiare pentru perioada 2014-2020 prezentată marţi de Ministerul Fondurilor Europene.

Programul Operaţional Infrastructură Mare ar urma să reunească proiectele din domeniul mediului, al transporturilor, cele referitoare la autostrăzi şi la proiectele mari de energie.

De asemenea, conform proiectului, Programului Operaţional Dezvoltarea Capitalului Uman ar urma să îi revină 2,18 miliarde de euro, Programului Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative - 0,96 miliarde de euro, Programelor Operaţionale Regionale - 6,99 miliarde de euro, Programului Operaţional Competitivitate - 1,35 miliarde de euro, Programului Operaţional Asistenţă Tehnică - 0,3 miliarde euro.

În ce priveşte Politica de cooperare teritorială, pentru cooperări cu Ungaria şi Bulgaria ar putea fi alocate 0,6 miliarde euro. În cadrul Politicii Agricole Comune, 6,6 miliarde euro ar putea fi alocate Programului Operaţional Dezvoltare Rurală iar 0,22 miliarde euro - Programului Operaţional Pescuit.

"Nu înseamnă că dacă o anumită prioritate nu se găseşte în titulatura unui program operaţional sau în cele 11 priorităţi tematice pe care Comisia ni le-a prezentat, aceasta nu se va finanţa. Acest lucru se va vedea în perioada următoare, când vom trece la detalierea fiecărui program operaţional în parte, atunci vom vedea exact ce se va finanţa şi cât va fi alocarea financiară", a explicat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

El a adăugat că se va lucra cu fiecare minister în parte pentru a se detalia cât mai clar cât revine fiecărei subactivităţi.

Mai puţine autorităţi de management


Ministrul a mai precizat că doreşte crearea unui sistem mult mai bine coordonat, în care să existe doar trei ministere cu rol de autoritate de management: Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (pentru programe de dezvoltare regională, cooperare teritorială şi dezvoltarea capacităţii administrative), Ministerul Fondurilor Europene (pentru programele operaţionale vizând infrastructura mare, competitivitatea, dezvoltarea capitalului uman şi asistenţa tehnică) şi Ministerul Agriculturii (pentru programe dedicate dezvoltării rurale şi pescuitului).

Marţi a avut loc cea de-a patra reuniune a Comitetului Interinstituţional pentru Acordul de Parteneriat, document care stabileşte cum se vor utiliza cele 21,8 miliarde de euro în perioada 2014-2020. Un astfel de document a fost deja postat pe site-ul ministerului şi trimis spre consultare CE. Discuţia cu Comisia este deocamdată una informală, iar în prima parte a lunii iulie ar putea avea loc la Bruxelles o nouă rundă de discuţii, astfel încât la jumătatea lunii iulie să fie incluse eventualele observaţii în documentul care va fi retrimis CE. Până la finele anului documentul trebuie să fie aprobat.

Teodorovici a mai spus că o etapă foarte importantă este elaborarea de programe operaţionale sectoriale, până la finalul lunii august urmând să fie definitivate documentele referitoare la programele operaţionale sectoriale, unde vor fi detaliate aspecte legate de alocări financiare.

Documentul conţine alocările financiare estimative la nivel de programe operaţionale, structura instituţională propusă de România pentru implementarea noului cadru financiar şi numărul de programe operaţionale sectoriale.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ