Guvernul a aprobat privatizarea Agenţiei Naţionale de Cadastru

| 05 iul, 2013

Guvernul României a aprobat ieri Hotărârea de Guvern pentru concesionarea cadastrării oraşelor.

Însuşi şeful Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), Marius Ursu a precizat, potrivit Evz, că nu e de acord cu privatizarea. De altfel, specialiştii din domeniu s-au arătat foarte iritaţi că nu a existat o dezbatere, dată fiind importanţa uriaşă a subiectului.

Cert este că, după publicarea HG-ului în Monitorul Oficial, Dan Şova, poate să treacă la treabă: să angajeze specialiştii pentru a elabora caietul de sarcini, să organizeze licitaţia şi să desemneze câştigătorul - firma sau consorţiul de firme care va realiza lucrările de Cadastru pentru toate oraşele României. Privaţii care îşi vor adjudeca contractul vor avea monopol pe tot ceea ce înseamnă măsurători cadastrale în oraşe pe banii lor, urmând ca banii să-i recupereze din taxe.

Mai mulţi notari, dar şi reprezentanţi ai unor firme de cadastru au explicat, că, în urma acestei măsuri, taxele şi tarifele percepute vor creşte, atât în ceea ce priveşte valoarea lor, cât şi numărul lor.

Cert este că, potrivit Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, până în prezent a fost înregistrat în SIICPI doar 15% din numărul total al imobilelor, estimat la nivel naţional. Restul, de 85%, urmează să fie măsurate de privaţi.

Mai mult, firma va încasa şi o parte din banii pe care îi va achita cel care vrea să îşi intabuleze terenul sau să vândă ceva, sau pur şi simplu cere un extras de Carte Funciară.

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ