Guvernul alocă 10 milioane de euro pentru salvarea Institutului Cantacuzino

| 24 iun, 14:00

Guvernul a avizat, prin ordonanţă de urgenţă, procedura de acordare pentru Institutul Cantacuzino a statutului de instituţie publică de interes strategic, care va permite inclusiv alocarea, din Fondul de rezervă bugetară, a 10 milioane de euro pentru plata datoriilor către stat şi furnizori.

Banii vor acoperi şi cheltuielile de funcţionare aferente acestui an. Ordonanţa mai prevede că unitatea va avea denumirea de "Institut Naţional de Cercetare", urmând să preia personaul şi patrimoniul actualului institut.

Premierul Victor Ponta anunţa, la şedinţa de Guvern din 10 iunie, că Executivul aşteaptă aprobarea Comisiei Europene pentru a acorda un ajutor de stat Institutului Cantacuzino, prin ştergerea tuturor datoriilor.

"Avem proiectul de ordonanţă privind acordarea ajutorului de stat pentru Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Cantacuzino. Deci, în primul rând ştergem toate datoriile şi pornim de la un moment T0. Important este să avem şi un plan ca, după aceea, să nu se acumuleze din nou datorii şi să poată să fie pus în funcţiune şi să-şi exercite rolul absolut strategic şi naţional, şi de mândrie, până la urmă, naţională pe care-l are Cantacuzino. Important e că ştergem datoriile", spunea atunci Victor Ponta.

Anterior, surse oficiale au declarat că Guvernul va acorda Institutului un ajutor individual de salvare, conform principiului "prima şi ultima dată", care va însuma în total aproximativ 10 milioane euro.

Potrivit surselor citate, ajutorul de stat va consta dintr-un împrumut de 35 milioane lei şi în anularea obligaţiilor fiscale administrate de ANAF, cu excepţia celor principale cu reţinere la sursă. Ajutorul de stat va fi acordat pe o perioadă de şase luni, interval în care Institutul Cantacuzino va fi obligat să prezinte un plan de restructurare.

Institutul Cantacuzino, care se număra printre cei mai apreciaţi producători de imunologice din lume, şi-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului i-a retras autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricaţie. În aceste condiţii, unele programe naţionale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autorităţile au fost obligate să importe vaccin.

În octombrie 2014, Institutul Cantacuzino a fost trecut în coordonarea Ministerului Educaţiei, din cea a Ministerului Sănătăţii.

În 22 ianuarie 2015, a fost semnat Memorandumul pentru reorganizarea Institutului Cantacuzino, care prevede ştergerea datoriilor către ANAF şi denumirea activităţii de sănătate publică drept serviciu de interes economic general, însă unitatea are în continuare conturile blocate.

La începutul lunii martie, directorul Adrian Onu a demisionat, motivând că nu a fost ajutat de autorităţi să "pună institutul pe linia de plutire".

În luna mai, liderul sindical Monica Bălteanu declara că Institutul Cantacuzino nu va produce vaccin antigripal nici în sezonul 2015 - 2016, chiar dacă, din 2013, are autorizaţii de fabricaţie şi de punere pe piaţă pentru acest produs, întrucât are conturile blocate.

Angajaţii Institutului Cantacuzino, dar şi studenţi la Medicină au protestat de mai multe ori faţă de situaţia în care se află instituţia, cerând inclusiv susţinerea şi implicarea preşedintelui Klaus Iohannis, pentru împiedicarea desfiinţării institutului.

Preşedintele Klaus Iohannis, care a vizitat, pe 13 mai, Institutul Cantacuzino, a declarat că la această instituţie este o situaţie complicată, creată în ani, subliniind că unitatea trebuie salvată şi că este hotărât să "pună această problemă peste tot" unde crede că se vor găsi soluţii.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ