Guvernul vine în întâmpinarea agricultorilor cu probleme

| 20 iun, 2014

Având în vedere că anul trecut o parte dintre agricultori au înregistrat pagube ca urmare a inundaţiilor, executivul condus de premierul Victor Ponta a decis ca fermierii aflaţi în această situaţie să fie scutiţi de la plata impozitului pe venit.

Astfel, miercuri, guvernul a aprobat un proiect de Ordonanţă de Urgenţă privind implementarea unor măsuri fiscale care îi vizează pe agricultorii ale căror recolte au fost compromise de condiţiile meteorologice. Măsura avută în vedere de guvern propune anularea impozitului pe venit datorat pentru anul 2013 pentru fermierii care au desfăşurat activităţi individuale sau în asociere.

Citeşte şi: Agricultura a revenit acolo unde îi era locul în cărţile de istorie

Potrivit ordonanţei, beneficiarii acestei măsuri guvernamentale vor fi agricultorii care nu au încheiat o poliţă de asigurare şi vor putea dovedi cu documente că producţia le-a fost afectată în proporţie de peste 30%. Ajutorul fiscal acordat acestor fermieri va avea un impact bugetar limitat, acesta fiind estimat la 5,22 milioane de lei în acest an.

Sprijinul pe care cabinetul îl oferă constituie o măsură reparatorie pentru fermierii care au suferit pierderi ca urmare a fenomenelor meteo şi care nu au putut realiza astfel profitul necesar achitării impozitului stabilit prin bază de normă de venit. Decizia luată de cabinet este îndreptăţită în contextul în care, în unele cazuri, producătorii agricoli au plătit impozitele pe venit chiar şi în contextul pierderilor suferite de pe urma factorilor meteorologici.

Ajutorul pe care guvernul îl oferă în acest an nu este singular, în condiţiile în care în 2013 executivul a acordat despăgubiri pentru fermierii afectaţi de seceta din vara anului 2012. De altfel, guvernele conduse de premierul Victor Ponta au făcut o prioritate din agricultură.

Pe lângă sprijinirea fermelor calamitate, executivul a derulat o serie de măsuri în ultimii doi ani care au relansat acest sector important al economiei româneşti. În acest sens pot fi menţionate finanţarea unor fonduri de microcredite în agricultură, înfiinţarea unor platforme de colectare pentru legume şi fructe prin PNDR în toate regiunile, plata în avans la hectar, realizarea unor investiţii în ferme familiale de 50 de milioane de euro, subvenţionarea preţului la motorină pentru agricultori sau programul prima umplere destinat irigaţiilor.

Citeşte şi: Veşti bune pentru agricultori: NU mai plătesc impozit dacă au culturi calamitate

Politicile implementate de cabinet şi-au arătat roadele anul trecut când agricultura românească a înregistrat cele mai bune rezultate din ultimii 10 ani, contribuind cu 18,5 miliarde de euro la creşterea PIB. Totodată, pe lângă nivelul record al recoltei, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, agricultura românească a înregistrat un excedent comercial de 324,9 milioane de euro. Astfel, guvernul a reuşit să schimbe raportul între exporturi şi importuri, ducând balanța agrioalimentară în zona pozitivă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ