Hancescu (FSLI): Sperăm ca noua lege a salarizării să aducă un salariu de 2.600 lei pentru un debutant în învăţământ

| 19 oct, 19:25

Salariile în învăţământ trebuie să se dubleze dacă vrem să vină tineri performanţi, iar prin noua lege a salarizării sperăm ca un debutant să fie remunerat începând cu 2.600 lei brut, comparativ cu 1.380 lei brut în prezent, a declarat preşedintele Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, potrivit Agerpres.

"Sperăm ca prin noua lege a salarizării, un debutant să plece undeva de la 2.600 lei salariu brut şi să ajungă, spre final de carieră, la peste 6.000 de lei salariu de încadrare. Ar fi un salariu care i-ar permite unui dascăl să trăiască decent. Aceste propuneri au fost făcute în urmă cu aproximativ o săptămână şi jumătate, sunt discutate cu Ministerul Muncii, însă trebuie să vedem ce se întâmplă mai departe, în Parlament", a menţionat preşedintele FSLI. 

Simion Hăncescu a precizat că, în prezent, "un debutant are un salariu brut de 1.380 lei". 

"În noua lege a salarizării, care acum se plămădeşte, sperăm că se va găsi soluţia ca salariile din învăţământ să fie pe o poziţie cât mai atractivă, în sensul de a-i determina pe tinerii performanţi să vină către învăţământ. Ne dorim ca, în următorii doi - trei ani, aşa cum se anunţă că s-ar implementa această lege, salariile să se dubleze în învăţământ, dacă vrem ca în următorii trei - patru ani să vină către învăţământ şi tineri performanţi, pentru că meseria de dascăl este foarte delicată - şi nu oricine poate să fie dascăl adevărat. Îţi trebuie vocaţie", a subliniat preşedintele FSLI. 

Acesta a mai spus că salariile din învăţământul românesc sunt mai mici cu aproximativ o treime în comparaţie cu cele din Ungaria, Polonia sau Cehia. "În Luxemburg, ţara cu cel mai ridicat nivel de salarizare din Europa, salariul în învăţământ este de 80 de euro pe oră, în timp ce în România este de aproximativ 3 euro", a mai spus Simion Hancescu. 

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat luni că anul 2015 a însemnat pentru cadrele didactice din România o creştere salarială ce totalizează 26,78%, care însă nu este suficientă, iar pentru a spori calitatea educaţiei este nevoie, în principal, de curriculum revizuit, de manuale şcolare, de infrastructură şcolară, dar mai ales de cadre didactice bine pregătite.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ