ANARHIE în UK. Parlamentul respinge Brexit-ul fără acord și anticipatele dorite de Boris Johnson

| 05 sep, 09:38

Camera Comunelor din Marea Britanie a adoptat, miercuri seară, în fază finală, legea care cere amânarea Brexit-ului, dându-i o nouă lovitură premierului Boris Johnson, pentru a împiedica o ieşire fără acord din UE la 31 octombrie. Imediat după, parlamentarii au respins și alegerile anticipate dorite de premier.

Parlamentarii au decis că Brexit-ul nu poate avea loc fără un acord prealabil între Regatul Unit și UE, o lovitură pentru premierul Boris Johnson, dar una previzibilă, în ciuda încercărilor sale de a evita înfrângerea.

Actul normativ a fost adoptat cu 327 de voturi 'pentru' şi 299 'împotrivă' în a treia şi ultimă lectură, cu ajutorul unor parlamentari rebeli conservatori.

Actul normativ va ajunge acum în Camera Lorzilor, unde urmează să fie dezbătut probabil timp de mai multe zile, scrie agerpres.ro.

Premierul Boris Johnson a reacţionat imediat şi a spus că actul normativ pune efectiv capăt negocierilor privind Brexit-ul.

El a mai declarat că legea adoptată îl forţează pe premier să capituleze în negocierile cu UE şi că privează Marea Britanie de dreptul de a decide cât de mult ar trebui să stea în UE.

Johnson a declarat totodată că guvernul nu poate funcţiona dacă parlamentul refuză să adopte ceea ce el propune.

El a spus de asemenea că trebuie să aibă loc alegeri la 15 octombrie. Deocamdată, acest lucru nu pare că se va întâmpla.

Parlamentarii au respins miercuri noaptea și solicitarea lui Johnson privind convocarea de alegeri anticipate.

Propunerea executivului britanic a întrunit doar susţinerea a 298 de parlamentari. Pentru aprobarea sa era nevoie de 434 de voturi, adică două treimi din totalul deputaţilor. Împotriva moţiunii au votat 56 de deputaţi.

Parlamentarii laburişti au avut instrucţiuni din partea partidului să se abţină de la vot.

Premierul britanic Boris Johnson l-a tachinat pe liderul opoziţiei laburiste Jeremy Corbyn, după ce acesta a cerut deputaţilor săi să se abţine de la vot.

"Este pentru prima oară în istorie când opoziţia a votat pentru a demonstra încredere în guvernul Majestăţii Sale", a afirmat Boris Johnson într-o scurtă intervenţie după eşecul convocării de alegeri anticipate. "Nu pot decât să speculez cu privire la motivele din spatele ezitării sale, concluzia evidentă fiind, mă tem, că el nu crede că va câştiga".

Acest vot negativ este al treilea primit de Boris Johnson în ultimele 24 de ore.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ