Herta Muller, ATAC DUR la adresa lui Putin

| 27 mar, 2014

Invitată la un festival literar ce se desfăşoară în această săptămână în Spania, Herta Muller a vorbit despre cum regimul din perioada lui Nicolae Ceauşescu a determinat-o să scrie  dar  şi despre teme actuale, precum anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia.

Alături de alţi doi câştigători ai premiului Nobel, Gao Xijian (câştigător în 2000), Orhan Pamuk (2006), dar şi alţi scriitori spanioli, vor dezbate teme precum  relaţiile dintre ţările din Europa, modul în care regimurile politice influenţează, sau au influenţat scrisul, cum este şi cazul Hertei Muller, dar şi despre actualitatea politică mondială, şi într-o ultimă instanţă despre violenţa împotriva femeilor, informează cotidianul spaniol El Pais.

Herta Muller este cea care a deschis festivalul literar cu un discurs despre modul în care regimul lui Nicolae Ceauşescu a determinat-o să scrie: "Aş fi preferat să nu trăiesc în acea perioadă şi să nu scriu niciun cuvânt cu referire la dictatură. Acum aş fi avut altă mereseie, altă viaţă.M-aş fi dedicat altui lucru". Scriitoarea a mai adăugat că "totalitarismul este foarte periculos, poate amplifica modul în care un scriitor priveşte lucrurile şi să se tranforme în suprarealism. Pentru litaratură este benefic, însă nu şi pentru fiinţa umană. Îl distruge".

De asemenea, câştigătoarea premiului Nobel a criticat regimul lui Vladimir Putin şi anexarea peninsulei Crimeea: "Avem de-a face cu un Putin care este orbit de putere şi nu poate gândi altfel. S-a transformat într-un dictator cu un cult al personalităţii foarte dezvoltat, tipic pentru perioada sovietică. Nu mai putem decât să sperăm că după această mişcare, ce a stârnit controverse în întreaga lume, nu mai are în plan şi altceva. Pentru că s-ar declanşa al Treilea Război Mondial."

Herta Muller este o scriitoare germană de limbă germană şi română, originară din România, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 2009.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ