Hidroelectrica merge bine fără „băieţii deştepţi”

| 21 iul, 2014

Aflată în insolvenţă ca urmare a căpuşării companiei producătoare de energie hidro de către „băieţii deştepţi”, Hidroelectrica a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute un profit istoric pentru primele şase luni ale acestui an.

Hidroelectrica profit. Hidroelectrica a obţinut un profit brut de 115 milioane de euro, cu 5,8% mai mare faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit anunţului furnizat de oficialii companiei. Creşterea profitului s-a datorat reducerii cu 22% a cheltuielilor cu serviciile prestate de către terţi, scăderii cu 13% a cheltuielilor cu remuneraţia personalului şi renunţării la credite. Astfel, cheltuielile cu dobânzile au fost reduse în primele şase luni cu 60% faţă de primele şase luni ale anului trecut, ca urmare a scăderii datoriilor către bănci cu 43% în intervalul iunie 2013-iunie 2014.

Rezultatul Hidroelectrica este cu atât mai îmbucurător cu cât profitul anunţat de către compania producătoare de energie electrică vine într-o perioadă în care piaţa a continuat să se contracte. Conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, consumul de energie s-a redus cu 1,4%, în primele cinci luni ale anului. Totodată, în cele şase luni analizate, Hidroelectrica a înregistrat venituri de 1,49 miliarde lei, în scădere cu 6%, de la 1,6 miliarde lei în perioada similară a anului trecut. Scăderea veniturilor a fost cauzată de preţul mai mic de tranzacţionare a energiei electrice.

Performanţele excelente ale Hidroelectrica vin în contextul în care, până acum doi ani, compania era în pragul falimentului, ca urmare a parazitării cu contracte dezavantajoase de către clientela politică a guvernărilor patronate de Traian Băsescu. Mulţumită deciziei premierului Victor Ponta de a impune un administrator special la Hidroelectrica în 2012 s-a reuşit oprirea contractelor păguboase cu “băieţii deştepţi” care au produs din 2010, daune de peste un 1 miliard de euro. Trecerea în insolvenţă a companiei a stopat declinul societăţii şi a permis reintrarea pe profit a companiei.

Citeşte şi: Afacerile cu energie, chestiune de familie la PDL. Fratele lui Cătălin Predoiu, director la ENEL

Cu toate că Hidroelectrica a reintrat în insolvenţă în luna februarie ca urmare a deciziei Curţii de Apel Bucureşti pentru a plăti contractele păguboase, administratorul judiciar al companiei, Remus Borza, a anunțat că producătorul de electricitate va ieşi din insolvenţă în iunie anul viitor şi se va lista pe bursă în trimestrul al patrulea din 2015. Totodată, conform datelor prezentate de administratorul judiciar, Hidroelectrica urmărește eficientizarea producerii de energie pentru a crește profitabilitatea companiei. În acest sens, administratorul companiei doreşte scăderea costului de producţie a energiei de la 35 de euro euro/MWh, cât se înregistrează în acest an, la 25 euro/MWh în următorii doi ani.

Impunerea unui administrator special şi intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica ca urmare a deciziei premierului Victor Ponta s-a dovedit a fi una inspirată având în vedere performanţele economice înregistrate în 2013 şi în primele 6 luni ale acestui an de către producătorul de energie hidro. Astfel, urmare a acestei decizii Hidroelectrica a reintrat pe profit şi are are astăzi perspective solide de dezvoltare.

Citeşte şi: Anunţ important pentru români: Preţul energiei electrice va scădea din iulie

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
21 iul, 2014
Valdo
adevarul e altul
Hidroelectrica are profit,dar cu ce costuri?
Au taiat aproape toate investitiile,iar cele incepute se degradeaza rapid din cauza lasarii in nelucrare.Nu mai platesc firmele creditoare si au falimentat o gramada din cauza asta.Este o falsa imagine.Asta putea sa faca orice dobitoc,si fara sa fure milioane de euro ca borfasul de Borza.
22 iul, 2014
Alfred Bulan-hidrotehnician
ptr Valdo
Borza a fost coleg de facultate cu Ponta si Sova...
ar parea ca cine se aseamana se aduna?
raspunsul:doar la consilierul lui Ponta,Sultanescu Danut...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ