Le tăiem salariile şi sifonăm banii pentru parcuri

| 05 mai, 2014

Titlul acestui articol exprimă ceea ce au gândit guvernanţii şi administraţiile locale, într-un cuvânt, PDL, în perioada 2009-2012.

Potrivit unei note de informare a Corpului de Control al primului-ministru, în perioada 2009-2012, după verificarea a 11 administraţii locale care au primit bani pentru proiecte desfăşurate prin programe din cadrul Fondului de mediu, proiecte care vizau construcţia sau modernizarea de parcuri, s-a descoperit un prejudiciu de aproximativ 4 milioane de lei.

Pedeliştii au plătit lucrări neconforme, firmele de casă au umflat preţurile şi cu 227%, au fost declarate suprafeţe mai mari decât cele pe care s-a construit efectiv, şi multe alte ilegalităţi, despre care putem spune, pe scurt: jaf la drumul mare!

În urma controalelor statului, a ieşit la iveală un lucru interesant: o mare parte a acestui prejudiciu a fost creat în Piatra Neamţ, acolo unde primarul Gheorghe Ştefan a scăpat deja o dată de DNA, prin transferul în curtea PMP, dar totodată, multe dintre cele 11 administraţii locale au derulat contracte cu o singură societate comercială, Garden Center Group SRL. Aşadar, o felie destul de mare din aceste 4 milioane de lei s-au dus către o singură societate comercială, care a avut contracte în localităţi din judeţele Neamţ şi Dâmboviţa, judeţe conduse, din pură coincidenţă, de doi foşti baroni ai PDL, Pinalti şi Popescu, ambii cu strânse legături cu Elena Udrea, şi care de altfel au urmat-o în PMP.

Totuşi, 4 milioane de lei sunt mărunţiş faţă de alte jafuri scoase la lumină, cum ar fi cele de la Hidroelectrica, CNAS, ANRMAP, Poşta Română, Oltchim, acolo unde Udrea, Videanu, Duţă, Trăilă, nu s-au complicat la sume exprimate în milioane de lei, ci în sute de milioane de euro.

Dar ancheta Corpului de Control al premierului mai scoate ceva la lumină, cârdăşia dintre autorităţile centrale şi cele locale, deoarece multe dintre aceste proiecte au fost finanţate fără ca documentaţia lor să fie în ordine. Oamenilor însă nu le era frică de nimic, se considerau intangibili, dovadă stă faptul că unul din proiecte iniţial a primit un punctaj mult prea mic, dar apoi, după nişte modificări grosolane din pix, a fost acceptat, căsuţa cu „respins” rămânând în continuare bifată. Nici măcar nu s-au chinuit să îşi ascundă faptele, de aceea sunt atât de uşor de depistat acum.

Deşi avem sute de plângeri şi sesizări penale făcute de Guvern, toate însoţite de documente clare, de dovezi, se pare că procurorii nu prea au timp de aceste dosare. Dacă ne gândim că mulţi dintre cei care apar în cătuşe la televizor în ultima vreme sunt anchetaţi pentru fapte comise în urmă chiar şi cu 7 ani, probabil va mai trebui să aşteptăm până prin 2016, ca să vedem primul pedelist trimis în judecată.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ