Hrană pentru creier. Un aliment iubit în toate epocile te face mai DEȘTEPT

| 26 apr, 2014

Un nou studiu a permis identificarea mecanismelor moleculare din creier cu ajutorul cărora ciocolata poate proteja creierul îmbătrânit împotriva bolilor neurodegenerative precum Alzheimer şi Parkinson.

Aşa cum ştim cu toţii, ciocolata conţine substanţe care provoacă plăcere şi îmbunătăţesc starea de spirit, iar mai multe cercetări au arătat că acest desert este bogat în antioxidanţi şi are proprietăţi benefice pentru creier. Mai multe studii recente au oferit dovezi în favoarea ipotezei că anumiţi compuşi din ciocolată, flavanolii, acţionează pentru a proteja neuronii împotriva degenerării şi a demenţei. Cea mai recentă cercetare confirmă că polifenolii, o clasă de compuşi de include flavanolii, au proprietăţi antioxidante, oamenii de ştiinţă reuşind să elucideze mecanismul prin care aceşti compuşi acţionează pentru a proteja creierul la nivel celular.

Cercetătorii conduşi de Annamaria Cimini de la Universitatea L'Aquila din Italia au conceput modele celulare ale afecţiunii Alzheimer şi le-au tratat cu plăcile Aß şi cu peptidele Aß, acestea fiind asociate neurodegenerării. Apoi, cercetătorii au aplicat polifenoli din cacao asupra acestor celule, descoperind că aceştia provoacă producerea de BDNF (Brain-derived neurotrophic factor), o substanţă ce promovează dezvoltarea neuronală şi care acţionează împotriva decesului celular provocat de stresul oxidativ.

„Studiile noastre indică pentru prima dată că aceşti polifenoli din cacao nu acţionează doar ca anti-oxidant, ci şi că activează producerea de BDNF, acţionând astfel împotriva decesului neuronal”, a declarat Cimini.

Rezultatele publicate în Journal of Cellular Biochemistry par să confirme că flavanolii din ciocolată pot proteja creierul de neurodegenerare.

Deoarece experimentele au fost efectuate pe celule umane izolate, este neclar câtă cacao este necesară pentru a beneficia de efectele benefice pentru creier. Creierul nu este singurul organ al corpului care beneficiază de pe urma consumului de cacao: alte studii arată că aceasta ajută la eliminarea tusei persisente şi duce totodată la reducerea riscului de atac de cord şi de accident vascular.

Cercetătorii atrag atenţia şi asupra unui efect secundar nedorit: cacaua stimulează şi enkefalina, o substanţă opiacee din creier care stimulează supraconsumul. Acest lucru explică de ce acest mecanism de protejare a creierului - consumul de ciocolată - provoacă dependenţă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ