UPDATE Dosarul Zambaccian, amânat trei luni, se reia pe 9 septembrie

| 03 iun, 2013

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează să judece luni recursul declarat în dosarul Zambaccian, în care fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat în martie 2012 la trei ani de închisoare cu suspendare.

UPDATE 15: 15 Cred în continuare că în acest dosar este o problemă, dacă aş fi judecător, aş respinde recursul procurorului. Această problemă a mai fost discutată la Curtea Constituţională. Copiii mei au vrut să ia parte la această şedinţă pentru a vedea cum funcţionează o instituţie, cu bune şi cu rele.

UPDATE 15:05 Dosarul Zambaccian, în care fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, va avea următorul termen abia în luna septembrie.

UPDATE 11:45 Judecătorul recuzat de Adrian Năstase rămâne în complet.

Soţii Adrian şi Dana Năstase au depus luni la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o cerere de recuzare a judecătoarei Ioana Bogdan, ei nefiind de acord ca acesta să mai facă parte din completul de cinci magistraţi care judecă dosarul Zambaccian.

Luni, avocaţii soţilor Năstase au anunţat că vor depune la dosar 14 cereri, printre care şi excepţii de neconstituţionalitate, însă consideră că judecătoarea Ioana Bogdan ar avea un interes personal în discutarea acestor excepţii şi nu este imparţială.

Astfel, avocatul Ion Cazacu a explicat că Ioana Bogdan nu are un decret de numire în funcţia de judecător şi a fost până în decembrie 2010 consilierul personal al fostului procuror şef al DNA, Daniel Morar.

De altfel, Ioana Bogdan a depus anterior două cereri de abţinere în acest dosar, însă conducerea instanţei i-a respins solicitările.

Procesul a fost suspendat, iar un alt complet de judecători va analiza cererea de recuzare.

La termenul din 13 mai, avocata Irinei Jianu a cerut amânarea judecării recursului, susţinând că nu a avut timp să studieze dosarul şi a luat legătura foarte târziu cu clienta sa, aflată în penitenciar.

În sala de judecată au fost prezenţi la acea dată Adrian şi Dana Năstase, însoţiţi de fiul lor Andrei. ''Este purtătorul de cuvânt şi trebuie să fie prezent'', a spus fostul premier, referindu-se la fiul său.

"Vă mulţumesc pentru interesul pe care îl aveţi pentru acest dosar. Chestiunea ridicată de avocata doamnei Jianu este foarte serioasă. Din motive obiective, această apărare nu a putut fi stabilită decât în urmă cu două-trei zile, când s-au şi văzut la penitenciar. Dar nu vreau eu să comentez aceste lucruri", a spus Adrian Năstase, la ieşirea din sediul instanţei.

Întrebat de unde a avut banii pentru a plăti prejudiciul în dosarul 'Trofeul calităţii', Adrian Năstase a răspuns: "Când va fi momentul, voi clarifica această chestiune".

În martie 2012, un complet de trei judecători de la Curtea supremă l-a condamnat pe Adrian Năstase la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj şi l-a achitat pentru infracţiunea de luare de mită.

Magistraţii au mai decis atunci achitarea soţiei lui Adrian Năstase, Dana Năstase, pentru infracţiunile de complicitate la luare de mită şi pentru spălare de bani şi condamnarea la trei ani de închisoare cu suspendare pentru participaţie improprie la folosirea la autoritatea vamală de documente false.

Fostul premier Adrian Năstase a fost trimis în judecată pe 5 mai 2010 de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în dosarul în care este acuzat de luare de mită privind bunurile din China, aşa-numitul dosar 'Zambaccian I'. Irina Jianu este învinuită de complicitate la dare de mită.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ