Idee FOARTE VECHE de GADGET : Veritabil notebook din secolul al IX-lea, descoperit într-o epavă bizantină

| 21 mai, 2014

Un obiect extrem de interesant și de atent lucrat, comparat de arheologii turci care l-au scos la iveală cu o tabletă modernă, a fost descoperit între resturile unui nave bizantine de acum 1200 de ani. În fapt, situl arheologic din regiunea Yenikapi din Istanbul a dezvăluit până în prezent rămășițele a nu mai puțin de 37 de nave, fiecare dintre acestea reprezentând o veritabilă comoară pentru arheologi

Obiectul cu pricina a aparținut, cel mai probabil, căpitanului navei, fapt susținut de decorațiile minuțioase care îl împodobesc. Practic, seamănă cu o tabletă modernă, însă este alcătuit din cinci panouri dreptunghiulare suprapuse, acoperite cu ceară. Posesorul putea nota diferite informații pe ceara respectivă, un text în limba greacă păstrându-se încă pe unul dintre panourile cerate.

Există și o cameră „secretă”, acoperită cu un capac glisant care dezvăluie un compartiment cu spații sculptate, în fiecare dintre acestea existând greutăți de mici dimensiuni. „Având în vedere că nava era una comercială, foarte probabil, acest instrument era folosit pentru a măsura și a nota conținutul de metale din minereuri sau conținutul de metal prețios dintr-un aliaj”, a declarat Ufus Kocabaș, directorul departamentului de arheologie marină al Universității din Istanbul.

Din datele obținut până în prezent de arheologii turci, nava străbătea cu regularitate Marea Neagră, transportând bunuri din Crimeea spre Kersoneos. Dat fiind faptul că aproximativ 60% din navă s-a păstrat în condiții relativ bune, specialiștii turci au anunțat că vor reconstitui nava, aceasta urmând să navigheze din nou în anul 2015.

 

Sursă: stiintasitehnica.com

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ