IMM-uri: Noul sistem de impozitare a clădirilor va afecta foarte mult FIRMELE MICI

| 29 sep, 13:38

Reprezentanţii întreprinderilor mici şi mijlocii din România sunt nemulţumiţi de noul sistem de impozitare a clădirilor, cuprins în Codul Fiscal, care permite creşterea taxelor şi de 20 de ori în cazul spaţiilor folosite în scop comercial, deţinute de persoane fizice, şi spun că acesta va afecta foarte multe IMM-uri mici, care au sediul acasă, transmite Agerpres.

"Acel impozit pe care trebuie să îl plătească IMM-urile pe spaţiul de desfăşurare a activităţii este o problema mare pentru cei foarte mici. Dacă impozitul va fi prea mare, vor muri multe dintre IMM-uri. Este vorba şi despre persoanele fizice autorizate, dar şi despre firmele foarte mici, care au sediul acasă. Dacă până acum o firmă plătea 500 de lei impozit pe o clădire, şi de anul viitor vor fi obligaţi să plătească, să zicem, de 10 ori, adică 5.000 de lei pe respectiva clădire, îşi şi va face un calcul: cât câştig eu într-un an? 10.000 de lei. Păi şi dau 5.000 impozit la stat (doar pe clădire - n.r.)! Şi atunci pune lacătul pe uşă", a declarat vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Liviu Rogojinaru.

El susţine că aşteaptă de la autorităţi o rezolvare a acestei situaţii, sau măcar o amânare a aplicării noii modalităţi de impozitare cu un an, pentru ca formele aflate în această situaţie să se poată reorganiza. 

Noul Cod Fiscal modifică sistemul de impozitare a clădirilor, astfel că nu se va mai ţine cont de statutul proprietarului (persoană fizică sau juridică) ci de destinaţia clădirii (de locuit sau comercial). Nivelul de taxare va fi stabilit de consiliile locale, care vor putea alege o cotă din intervalul 0,2%-1,3%, ceea ce înseamnă că pentru spaţiile comerciale sau de birouri, care până acum erau pe persoană fizică, taxa va fi cel puţin dublă şi va putea ajunge chiar de 20 de ori mai mare. 

O altă problemă ridicată de reprezentantul IMM-urilor este legată de lipsa investiţiilor, chiar şi a celor mari, care ar trebui să dea de lucru şi firmelor mici. "Cu investiţiile este o problemă foarte mare. Toată lumea spune: tăiaţi de la investiţii! De la care investiţii? Că nu prea le vedem. Pentru mine, o investiţie mare înseamnă foarte mult. Da, o să o ia o firmă mare, sau 5 firme mari, dar firma aceea mare îmi angajează 1.000 din aceştia mici ai mei. Şi atunci le dă de lucru chiar acelora de acolo, din plan local, ca să nu mai spun că angajează oameni, că face să mişte magazinul de la colţul blocului... Acesta este, de fapt, factorul multiplicator pe care îl au aceste investiţii", a mai spus Rogojinaru. 

El a vorbit, în cadrul unei întâlniri între mediul de afaceri şi reprezentanţii autorităţilor, care a avut loc marţi, şi despre necesitatea unei bănci a IMM-urilor, fie că este vorba de Eximbank sau de CEC Bank, dar care să le sprijine în activitatea lor. 

Alte probleme enunţate de oamenii de afaceri în cadrul discuţiilor au fost legate de impozitul pe dividende, în sensul în care au solicitat reducerea acestuia de la 16% la 5% din 2016, având în vedere că reducerea a fost amânată pentru 2017, dar şi de lipsa investiţiilor de infrastructură.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
29 sep, 15:46
Daniel
Oferta
Oferta vazuta peste tot! De ce crezi ca vezi peste tot aceasta oferta de lucru la domiciliu? Răspuns: pentru ca suntem extrem de seriosi! Oamenii ni se alatura mereu si suntem o organizatie in plina extindere! Stai pe margine si te uiti sau participi si tu si incepi sa castigi bani? Te indrum eu pas cu pas, dupa ce ma cauti pentru mai multe detalii, la adresa de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ