Imunitatea - nu și pentru căței?

| 17 iul, 2014

Rar ne-a fost dat să citim un expozeu mai paralel cu esența problemei decât cel făcut de președintele CSM, Adrian Bordea, pe tema imunității parlamentarilor.

Neobișnuit de lax pentru cineva de formație juridică, președintele CSM se lansează în considerații pe un subiect care, de fapt și de drept, ar reveni deopotrivă Parlamentului și specialiștilor în drept constituțional. Dorind probabil să se dovedească un demn urmaș, fostul subaltern al Oanei Schmidt Hăineală s-a lansat în considerații neîntemeiate împotriva unor reglementări clare din Constituția României, de parcă ar fi epuizat toate celelalte sarcini specifice care-i revin în fruntea CSM.

Potrivit judecătorului Bordea, nu e bine ca parlamentarii să beneficieze de imunitate, toți cetățenii fiind egali în fața legii. Toate bune și frumoase, dar ceea ce se preface domnul Bordea că nu vede sau nu înțelege este că președintele Traian Băsescu este singurul demnitar român care se bucură la această oră de imunitate în fața legii. Acest reflex întârziat al unei gândiri evident comunistoide, l-a făcut pe Băsescu singura excepție care nu se supune în prezent legii, în baza presupunerii pernicioase că „cel mai iubit fiu al poporului, comandantul suprem” este mai presus de orice greșeală și nu poate fi acuzat de rea intenții. Conform acestei aberații orice politician ajuns președinte printr-o campanie electorală (care poate fi ingenioasă, mincinoasă sau abuzivă) se purifică peste noapte și devine exponentul perfecțiunii divine, unsul lui Dumnezeu pe Pământ și care, în acestă calitate, nu poate fi deranjat cu tracasările unei anchete jenante, oricare ar fi bănuielile apărute împotriva sa. Cât de păguboasă este o asemenea eroare mentală originară în DNA-ul condus de Daniel Morar s-a putut constata de curând, în legătură cu scandalosul caz Băsescu-Bercea Mondialu. În acest dosar, imunitatea artificială și nefirească a președintelui a fost atât de mare încât a provocat chiar efecte colaterale cum ar fi de pildă absența suspectă a unei percheziții la fratele acestuia, un detaliu deloc minor și extrem de compromițător la adresa unei anchete pornite cu batista pe țambal.

Domnul judecător Bordea, aflat vremelnic în fruntea CSM, ar dori probabil să fie privit în același fel, ca depozitarul adevărului suprem, indiscutabil. Ei bine nu este președintele CSM nu este un astfel de receptacul, nici măcar aproximativ, ba chiar ne întrebăm de ce are opinii contrare celor ale Parlamentului României. Căci imunitatea parlamentarilor de care amintește nu este, de fapt, nici pe departe o imunitate reală, ci doar o limitare a condițiilor în care aceștia pot ajunge cercetați conform legii. Privilegiul, pe care Bordea nu-l înțelege, este deci al Parlamentului, care decide dacă un caz este politic sau penal, respectiv civil,  nu al parlamentarilor.
Dovadă sunt toți acei parlamentari care în decursul timpului s-au confruntat cu legea și chiar au pierdut. Ca să nu mai amintim și de cei care vor urma, cu siguranță...

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
18 iul, 2014
ric
Imunitatea pacatoasa...
Parlamentarii romani sunt rusinea lumii, toti au schelete in dulap indiferent de culoarea politica. Ca un jurnalist citit nu cred ca nu stiti ca si, de exemplu dl Sarkozy, a avut imunitate politica atata timp cat a fost presedinte, deci baselu nu e singurul cu imunitate. Ce-ti place matale dle jurnalist, e sa te faci ca ploua si sa ii aperi pe penali, parlamentarii din Franta si din tarile democratice nu se ascund ca sa fuga de justitie. Esti poate prea tanar ca sa fii si corect, din pacate aperi penalii si dezinformezi lumea pt un pumn de bani de culoare rosie. Mai citeste sa vezi in care tara democratica e ca si in Romania, justitia sa fie la mana parlamentului ca sa-i ia la purecat pe aia corupti, lasa sa- i aresteze sa nu-si mai aranjeze ploile pana merg in judecata ca toti suntem egali in fata legii. La noi pana si parlamentarii condamnati iau bani chiar si din inchisoare, dar despre asta nu scrii, baiul la matale e imunitatea presedintelui, dar taci chitic si-i aperi pe penalii din parlament. Dezinformezi cu buna stiinta, si sunt destui spalati pe creier care sa te si creada...
18 iul, 2014
cantautor
si de cand ne tine noua prelegeri de drept constitutional un ziarist mucos..?
ce expertiza are...Sultanescu,caci el este in spatele afacerii Obiectiv
d-aia merg lucrurile in Romania,de 24 de ani asa cum merg...
lasati domnule profesionistii si institutiile sa se pronunte
sau,fii demn:Eu,Ciprian S,absolvent de ...,angajat al dlui Ghita de la PSD,coordonat de consilierii Sultanescu si Teodorescu,cu vechime in...am urmatoarea opinie,asta din articol:adica tractoristul,strungarul,condamnatul din Parlament este mai profesionist decat un judecator
ce tampiti a mai sellectat si Sultanescu,sau o fi in fisa postului

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ