În 2014 se va face primul pas pentru eliminarea tarifelor de roaming

| 03 ian, 2014

Anul 2014 ar putea fi unul emblematic pentru comunicaţiile în interiorul spaţiului comunitar prin adoptarea de către Comisia Europeană a unui set de măsuri menit să reducă semnficativ costurile pentru telecomunicaţii.

În acest moment un minut de convorbiri în roaming costă 0.24 de euro, un minut de apel primit 0.07 euro, un SMS trimis costă 0.08 euro, iar un MB de trafic la internetul mobil 0.45 euro. Pentru apelurile internaţionale cetăţenii plătesc aproximativ 0.37 de euro pentru un minute pentru apelurile în reţelele fixe şi 0.56 euro pentru un minut de apleuri în reţelele mobile.

În ultimii ani Comisia Europeană a redus treptat aceste tarife, iar în perioada 2014 – 2016 vom adopta modelul existent în Statele Unite ale Americii unde nu există roaming între state, iar tarifele în interior sunt la costuri rezonabile.

Comisia vrea simplificarea reglementărilor, îmbunătăţirea conexiunilor prin coordonarea mai bună a accesului la spectrul radioelectric pentru dezvoltarea serviciilor 4G, asigurarea accesului deschis la Internet prin împidicarea furnizorilor să restricţioneze accesul la conţinut.

Măsura emblematică a proiectului este eliminarea costului suplimentar impus de operatori clienţilor pentru convorbirile, mesajele text şi transferurile de date din şi către străinătate, de pe aparate mobile.

Plafoanele impuse de CE au condus deja la scăderea puternică a tarifelor de roaming.

Comisia va cere companiilor de telefonie să propună utilizatorilor "pachete" care să le permită să efectueze convorbiri în toată Europa fără supracosturi. Ideea este de stimulare a operatorilor să formeze alianţe, după modelul companiilor aeriene, pentru realizarea de economii.

Dacă un operator va continua să impună supracosturi, clienţii vor putea să opteze pentru o companie concurentă, dacă aceasta va avea o ofertă mai bună.

Proiectul CE prevede eliminarea, din 2014, a tarifelor de roaming pentru apelurile primite. În cazul telefoniei fixe, CE vrea alinierea tarifelor pentru apelurile în străinătate la nivelul apelurilor naţionale la mare distanţă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ