În meciul Ponta vs Băsescu, arbitrul e dus cu Gândul

Seniorul de la Gândul, distinsul CTP, face o radiografie la vârf a situației politice actuale, în doar două etichete, dintre care una este lipită de dragul simetriei. Editorialistul îl numește pe Traian Băsescu - Ciclopul Letal din Deal și pe Victor Ponta – Marele Rechin de Baltă.

În cele ce urmează, cei doi sunt comparați cu luptătorii de wrestling, sport de o violență pe cât de spectaculoasă pe atât de mimată și ni se sugerează un blat politic între aceștia, o înțelegere politică de care nu ne-ar scăpa -zice editorialistul Gândului- nici americanii.

Precum Crin Antonescu printre ruinele fumegânde ale PNL așa și CTP, în ce a mai lăsat Adrian Sârbu din Gândul, se dorește a fi exponentul unei a treia căi, cea iluzorie. Sigur, etichetările sunt drăguțe și de natură să crească traficul pe site, dar oricum le-am privi, sunt viciate de o simplificare extremă.

Dacă referitor la Băsescu mai pot înțelege și pune pe seama intuiției editorialistului revelația că peste ani doar detaliul ochiului ciclopic va mai rămâne în memoria publică din toate ambițiile autocratice ale președintelui, sub nicio formă nu pricep cum devine treaba cu eticheta lipită lui Victor Ponta.

Cum și în ce fel devine acesta un rechin, fie și de baltă? Dacă era măcar la nivelul eșalonului doi și trei din tabăra lui Băsescu, un Cocoș, un Videanu, mai înțelegeam, dar așa?! Oricum îl privim pe Traian Băsescu vedem un președinte cu apucături dictatoriale -detaliu de nepermis într-o țară atât de aproape de epoca Ceaușescu- un autocrat, deci, înconjurat de o armată conjuncturală de profitori economici și financiari -să-mi fie iertată  încăpățânarea din pricina căreia nu-i numesc afaceriști.

Victor Ponta, că ne place ca persoană sau nu, este doar un politician. Nu și-a cerut vilă pe banii statului, nu are și nu vrea moșii monolitice în vreun județ al țării, își trimite copii la grădiniță și la școală, nu la Bruxelles, se cazează la hotel în loc să-l cumpere... Are și el o fixație admisibilă pentru cursele de mașini, o dambla la care va fi pesemne nevoit să renunțe dacă își va urma destinul politic și va ajunge președinte.

Să nu priceapă experimentatul editorialist de la Gândul că lupta dintre cei doi nu poate fi considerată un blat, cât timp loviturile cele mai urâte, neprincipiale și sub centură le-a încasat exclusiv Ponta? Să nu vadă CTP nici că ultimele evoluții, ale atacurilor mizere la viața de familie a social-democratului, executate personal de Băsescu, dincolo de caracterul inadmisibil, sunt un semn bun? Distinse coleg, dacă Traian Băsescu -acest satrap local ce dispune de controlul discreționar asupra serviciilor de informații românești- a ajuns să scurme prin trecutul și viața de familie a social-democratului Ponta, e semn că n-a găsit nimic în prezent! Este semnul bun că în sfârșit avem un candidat fără interese economice și care nu este pus pe căpătuială. Refuz să cred că un jurnalist care a văzut atât de multe, din 89 până în prezent, n-a înțeles nimic din oceanul de nereguli și sfidări ale legii pe care mai navighează, încă, bărcuța ciclopului. Animozitatea editorialistului la adresa lui Băsescu este reală și arhicunoscută, CTP nu este Cristoiu. Care să fie atunci rațiunea pentru care acesta refuză să vadă că singura alternativă la asaltul final pe care-l dă Băsescu împotriva democrației din România este acest prim-ministru, că ne place sau nu orientarea sa politică. Cât de mare să fie orbirea politică să nu vezi că după zece ani de excese ale unei drepte de cumetrie, improvizate pe aceiași genunchi pe care-și așează Băsescu preferințele, țara este mai sărăcită ca oricând? România are nevoie de stânga, ca de aer. Deci despre care rechin de stânga vorbim, când dreapta lui Băsescu vine cu o astfel de ofertă?

Distinsul editorialist știe mai bine decât mine că în România lui Băsescu marile ziare desființau secțiile de investigații cu mai bine de un an înainte de orice adiere de criză economică. Fără acea jenantă scopire a presei, colegii domniei sale ar fi fost demult pe urma conturilor bancare suspecte, prin Dubai și aiurea. Distinsul meu coleg de breaslă știe de asemenea prea bine ce înseamnă să-ți fie băgat pumnul conținutului de infotainment pe gât, cu pretextul explicațiilor de marketing grețos-necesare, în timp ce în țară organizații parajuridice cu orbul găinilor fac dreptatea, dar numai spre stânga, menajând revoltător dreapta oploșită prin subteranele Palatului Cotroceni... Deci, iar, de ce loviți în Victor Ponta, când aripioara de rechin este semnul distinctiv de pe epoleții tuturor oamenilor lui Băsescu?

I se mai reproșează la modul general lui Victor Ponta chiar PSD-ul, ignorând voit sau nu că el a reprezentat însăși debutul și garantul reformei acestui partid. Și asta în contextul în care Traian Băsescu croiește Constituția peste bot cu sete, din rever, în timp ce sucălește de zor la un partid-fundație, un pretext jalnic pentru aranjamentele sale obscure.

În final, să-mi fie permis să remarc că și simplificarea amintită are limitele ei. Ce relevanță mai are povestea Ciclopului Letal din Deal și a Rechinului de Baltă, atunci când nu este amintit nicicum al treilea personaj: Pupăza Ofilită din Cărți?

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

7 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
21 mai, 2014
fan ferenczy
unde sunt editorialele pupincuriste ale filozofului?
le asteptam cu placere
ne lipsesc mai mult ca sapunul si hartia igienica
le substitue
psd-organizatia de bloc-rahova
12 mai, 2014
ez az
:))
kurtoskalacs dintre craci , pentru toti postacii daci
13 mai, 2014
Sultanescu D
Fery,prietene,amice,colaboratorule,scriitorule,filosofule,discobolule(!)colaborationistule...
nu ai voie sa autopostezi....
citeste contractul de prestari...
13 mai, 2014
Ionut Cepaliga
varietati culinare ...
Dl postac e castrat?
nu mananca cozonac?
kurtoskalacs-ul e bun?sa-l manance atunci un...hun
12 mai, 2014
DDDDD
Spre deosebire de voi....
CTP analizeaza bine lucrurile, si produce imagini foarte plastice pentru lucrurile analizate.
Iar voi sunteti de o banalitate uimitoare: sunteti rosii. Adica in permanenta laudati partidul mult iubit. Sunt tare curios cine va plateste salariile
12 mai, 2014
fan Ferenczy
deputatul Sebastian Ghita(Prahova)...Romania TV,prin firma lui Sultanescu...
12 mai, 2014
daniel
ozeneuri
CE-I PUPINCURILA DIN MAGAR-LAND, AI PRIMIT ORDIN SA-TI SCOTI LIMBA LA ATAC?? CRETINEL UNGUREL, MAI SPALA W.C.-URI PE LA BUDAPEST, SA-TI INTRE BANI PE CARD!!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ