În premieră naţională, limba unui pacient este înlocuită cu o bucată de piept

| 09 apr, 2014

O echipă de la Clinica de Chirurgie Orală şi Maxilo-Facială din Cluj-Napoca a realizat, miercuri, o operaţie în premieră naţională, de scoatere a limbii unui pacient şi de înlocuire a acesteia cu un muşchi de pe piept.

Coordonatorul echipei medicale, medicul Teofil Lung, a spus că e vorba de un cancer care a crescut în continuare, deşi pacientul a fost supus chimioterapiei şi cobaltoterapiei.

'E o operaţie în premieră naţională, unicat, la un pacient de 44 de ani, din Bucureşti, care are o tumoare la limbă. Limba se fragmentează, e bucăţi deja, iar sub ea e un crater imens. Pacientul a făcut 32 de şedinţe de chimioterapie şi cobaltoterapie, iar în urma tratamentului, tumora nu a dispărut, ci a crescut în continuare şi a ajuns în faza în care i-a cuprins limba, laringele, zona amigdaliană şi are ganglioni pe ambele părţi latero-cervicale, lângă carotidă şi jugulară. Pacientul are dureri foarte mari, nu poate să mai înghită, nu se poate alimenta deloc. Operaţia constă în îndepărtarea, în totalitate, a tumorii, dar şi a limbii, a ţesutului de sub limbă, facem o larigectomie înaltă, îndepărtăm ganglionii şi organul vorbirii şi facem o reconstrucţie imediată cu muşchi din pectoral, pentru a înlocui limba, pentru că în cavitatea bucală a pacientului nu va mai rămâne nimic', a explicat Teofil Lung.

Medicul a mai spus că pacientul se va alimenta cu sondă naso-gastrică şi că va respira prin canulă traheală.

'Dacă alimentaţia nu va putea fi reluată pe cale naturală, se va face gastro-stomă, se face un orificiu lateral, iar pacientul se va alimenta direct prin stomac. Sperăm, totuşi, să îşi poată relua deglutiţia şi să poată să înghită după o anumită perioadă. Încercăm să vedem ce rămâne din organul vorbirii şi dacă va fi nevoie de un aparat ajutător, numit laringofon, pentru a putea vorbi. Nu va avea o viaţă fericită post-operator', a mai spus Teofil Lung.

Pacientul a explicat, înainte de operaţie, că a fumat foarte mult şi că din acest motiv s-a îmbolnăvit.

'Din ianuarie 2013, am fost descoperit cu această boală, cancer la limbă, nu puteam să mai înghit, am fost la spitale din Bucureşti şi am făcut 32 de şedinţe de chimioterapie. Aveam peste 90 de kg, am slăbit foarte mult, nu mai puteam să mănânc nimic, doar ceai. Am fumat 32 de ani, sunt şofer, asta e meseria, fumam mai multe pachete de ţigări pe zi', a spus acesta.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ