Incendiu Colectiv: Dosarul celor doi pompieri, retrimis la DNA pentru refacerea rechizitoriului

| 15 feb, 11:37

Curtea Militară de Apel a decis luni să retrimită la DNA dosarul în care doi pompieri de la ISU Bucureşti sunt acuzaţi că au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, potrivit Agerpres.

În urma deciziei instanţei, procurorii trebuie să refacă rechizitoriul, după ce judecătorii militari au constatat mai multe nereguli în legătură cu introducerea în dosar a părţilor vătămate şi a părţilor responsabile civilmente şi încălcarea dreptului la apărare în cazul unuia dintre pompieri, Antonina Radu. 

De asemenea, judecătorii au decis înlăturarea de la dosar a probelor administrate de procurori prin încălcarea dreptului la un proces echitabil. 

"În temeiul dispoziţiilor art.425 ind.1 alin.7 pct.2 lit.a) C.pr.pen., admite contestaţiile formulate de partea responsabilă civilmente Ministerul Afacerilor Interne şi de inculpata căpitan Radu Antonina, împotriva încheierii din 25.01.2016, pronunţată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Militar Bucureşti, în dosarul nr. 129/753/2015, desfiinţează hotărârea atacată şi, rejudecând, dispune: a) restituie cauza la procuror, conf. art.346 alin.3 lit.a) C.pr.pen., pentru refacerea rechizitoriului în sensul aducerii în concordanţă a structurii formale prev. de art.328 C.pr.pen. cu necesitatea stabilirii obiectului şi limitelor judecăţii prin realizarea principiului aflării adevărului cu privire la faptele, împrejurările cauzei, la persoana inculpaţilor, a celorlalte părţi, a subiecţilor procesuali principali şi ceilalţi subiecţi procesuali - pe baza de probe; b) respectarea drepturilor şi intereselor legitime ale tuturor părţilor, subiecţilor procesuali principali şi ale celorlalţi subiecţi procesuali prin crearea cadrului procesual corespunzător, respectiv introducerea în cauză a persoanelor vătămate, a părţilor civile şi a celorlalţi subiecţi procesuali - corelativ infracţiunilor imputate celor doi inculpaţi; c) înlătură de la aplicare măsurile procesuale şi probele administrate prin încălcarea dreptului la un proces echitabil prev. de art. 6 par.3 din CEDO, art.11, 92, 94 si 95 C.pr.pen. şi, corelativ, a dreptului la apărare a inculpatei cpt. Radu Antonina, prin restricţionarea nemotivată a accesului suspectei la dosarul cauzei, după aducerea la cunoştinţă a învinuirii pentru infracţiunea de abuz în serviciu prev. de art.13 din legea nr.78/2000 rap. la art.297 alin.1 C.pen. (Ordonanţa din 09.11.2015). Definitivă", se arată în decizia judecătorilor. 

Pe 25 ianuarie, pompierii George Matei şi Antonina Radu, dar şi Ministerul Afacerilor Interne au ridicat la Tribunalul Militar Bucureşti, instanţa de fond, mai multe excepţii privind legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală în dosarul întocmit de DNA. 

Excepţiile au fost respinse de judecătorii militari, însă au fost admise luni de Curtea Militară de Apel. 

George Matei şi Antonina Radu, inspectori la ISU Bucureşti cu gradul de căpitan, au fost trimişi în judecată de DNA pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. 

Procurorii susţin că, în perioada septembrie 2014 - primăvara anului 2015, George Matei şi Antonina Radu, în calitate de ofiţeri-inspectori în cadrul ISU Bucureşti, în timp ce se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu bună ştiinţă, nu şi-au îndeplinit obligaţiile ce decurgeau din conţinutul prevederilor legale privind prevenirea şi apărarea împotriva incendiilor, deşi au luat cunoştinţă şi au constatat faptul că SC Colectiv Club SRL Bucureşti desfăşura activităţi specifice unui club fără a deţine aviz/autorizaţie de securitate la incendiu. 

Concret, cei doi au permis funcţionarea în continuare a societăţii în condiţiile constatate şi nu au întreprins nicio măsură pentru intrarea în legalitate din acest punct de vedere, aducându-se astfel atingere drepturilor şi intereselor legitime ale mai multor persoane fizice şi ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. 

Potrivit procurorilor, deşi au făcut mai multe deplasări la clubul Colectiv, George Matei şi Antonina Radu nu au întocmit niciun act de control şi nu au întreprins vreo măsură pentru ca SC Colectiv Club SRL să fie luată în evidenţă de către ISU Bucureşti ca funcţionând fără aviz/autorizaţie de securitate la incendiu, aşa cum erau obligaţi de actele normative ce reglementează activitatea în domeniu. 

Mai mult, George Matei şi Antonina Radu s-au oferit să îi ajute pe patronii clubului Colectiv cu întocmirea dosarului PSI, deşi ştiau că există nereguli, dar nu le-au raportat superiorilor despre existenţa localului respectiv, după cum au reţinut anchetatorii. 

Cei doi au efectuat controale pe platforma fostei fabrici Pionierul, însă nu au raportat despre vreo verificare făcută la clubul Colectiv.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ