Începutul şcolii în timpul pandemiei: Masca şi dezinfectantul vor fi obligatorii. Se va respecta distanţare socială?

| 13 aug, 16:33

Începerea anului şcolar intră în linie dreaptă, scenariile privind prezenţa fizică la cursuri sunt pe foaie, însă numărul de îmbolnăviri noi care ating recorduri în fiecare zi pun sub semnul întrebării aplicarea tuturor normelor de siguranţă recomandate în actuala criză sanitară produsă de pandemia de coronavirus.

Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri, în Parlament, că elevii, profesorii și personalul școlar auxiliar vor trebui să poarte măști de protecție dacă vor fi prezenți, fizic, în școli. Pe de altă parte, Simona Pârvu, directorul Institutului Național de Sănătate Publică, susține că recomandarea oficială pe care INSP a transmis-o Ministerului Sănătății pentru ghidul sanitar ce va fi transmis școlilor, prevede ca masca de protecție să fie obligatorie pentru copii doar în timpul recreației. În timpul orelor de curs sunt obligați doar profesorii să poarte mască.

Ludovic Orban: Un părinte primeşte 75% din salariu pentru perioada suspendării cursurilor într-o şcoală

Printre recomandările oficiale de protecţie împotriva noului coronavirus se află şi distanţarea socială, însă ministrul Sănătăţii nu crede că elevii vor putea păstra o distanţă de un metru faţă de colegi, chiar dacă o astfel de regulă ar fi impusă în şcoli.

"Chiar dacă ar fi acea distanţare de un metru, credeţi că copiii vor păstra acea distanţă de un metru? Şi atunci noi trebuie să adaptăm suplimentând cu obligativitatea măştii şi a dezinfectantului, precum şi observarea inclusiv în pauzele dintre ore, precum şi în curtea şcolilor acolo unde este aglomeraţie", a declarat, joi, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, conform News.ro.

Orban, apel către ministrul Sănătății: ”Vă solicit să pregătiţi setul de reguli pentru protejarea sănătăţii cetăţenilor!”

Tătaru a explicat că autorităţile au mai multe scenarii ce pot fi aplicate în funcţie de modul în care evoluează pandemia de coronavirus în luna septembrie, atunci când e programată începerea anului şcolar.

"Fiecare unitate şcolară îşi va adapta scenariul la indicaţia DSP-urilor, inspectoratelor şcolare judeţene şi comitetele pentru situaţii de urgenţă. (...) A doua jumătate a lunii august este cea care ne va da efectiv evoluţia. Trebuie să vedem evoluţia. Noi avem scenarii care pot fi aplicate în funcţie de evoluţia de atunci, nu putem şti care este evoluţia de atunci, o previzionăm în contextul în care dacă toată lumea ar respecta regulile ar trebui să avem o săptămână în care să stabilizăm”, a declarat Nelu Tătaru.

Conform declaraţiilor anterioare ale autorităţilor se va lucra pe baza a trei scenarii (verde, galben şi roşu), un "semafor" care va indica dacă școlile dintr-o anumită localitate se deschid (verde), dacă doar anumiți elevi merg la școală (galben), sau dacă școala rămâne închisă, iar cursurile se fac online (roșu).

Utilizând criteriile pe care Guvernul le va folosi pentru a redeschide şcolile şi compilând cazurile noi înregistrate în România în ultimele 14 zile, Wall-Street.ro a realizat un infografic al judeţelor şi un semafor al şcolilor.

Dacă în unele şcoli se vor putea realiza distanţări între bănci, în unele şcoli din localităţi mai mici, unde într-o singură clasă învaţă mai multe clase în acelaşi timp acest lucru va fi imposibil. Cât despre posibilitatea ca elevii să stea câte doi sau trei în bancă, ministrul Sănătăţii a explicat că "în măsura în care putem avea şi dispozitive suplimentare pe care le gândim în acest moment, cum ar fi acele separatoare, dar rămâne efectiv la discuţia grupurilor tehnice în măsura în care vom vedea şi evoluţia din a doua jumătate a lunii august".

Totuşi, măsurile împotriva răspândirii noului coronavirus nu se rezumă doar la măşti şi dezinfectanţi, ci şi la igienă corespunzătoare a mâinilor. Conform datelor furnizate de Programul comun de monitorizare al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi UNICEF, în 2019, 28% dintre școlile din România nu aveau acces la dotări de bază care să permită spălarea mâinilor cu apă și săpun, o condiție esențială pentru funcționarea în siguranță a școlilor în contextul pandemiei de COVID-19. O altă constatare a raportului este faptul că doar 72% dintre școlile din România aveau un minim acces la apă potabilă curată și la instalații sanitare de bază.

"Copiii români trebuie să poată continua să învețe. Educația formală a fost în mare parte întreruptă la începutul lunii martie. Deși revenirea în școli ar trebui să se producă în condiții de maximă siguranță pentru copii, familiile lor și cadre didactice, una din patru școli nu are acces la dotări corespunzătoare pentru asigurarea igienei mâinilor, la apă potabilă curată și la instalații sanitare sigure. Momentul de față prezintă cea mai bună oportunitate de a răspunde acestei provocări o dată pentru totdeauna. Să reconstruim mai bine, oferind celor mai vulnerabili copii dotări funcționale pentru asigurarea igienei atât de importante pentru sănătatea lor", a afirmat Gabriel Vockel, reprezentantul adjunct al UNICEF în România.

Data de 13 august 2020 a adus un record negru în privinţa bilanţului privind îmbolnăvirile de coronavirus din România, fiind înregistrate valori absolute atât la infectări noi, respectiv 1.454 de bolnavi, cât şi in privinţa pacienţilor din Terapie Intensivă, 478 la număr, fiind consemnate şi 53 de decese din cauza COVID-19.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ