Închisoare cu suspendare pentru deputatul UDMR Marko Attila în dosarul 'Miko'

| 26 noi, 2014

Magistraţii Curţii de Apel Ploieşti au dispus, miercuri, suspendarea condiţionată a executării pedepsei de trei ani de închisoare aplicată de prima instanţă deputatului UDMR de Covasna, Marko Attila, în dosarul privind retrocedarea clădirii Colegiului 'Szekely Miko' din Sfântu Gheorghe.

Potrivit portalului instanţei de judecată, Curtea de Apel Ploieşti s-a pronunţat, miercuri, asupra apelurilor formulate în dosarul privind retrocedarea clădirii Colegiului 'Szekely Miko' din Sfântu Gheorghe, în care deputatul Marko Attila a fost condamnat, iniţial, la trei ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată.

Astfel, magistraţii au admis apelurile declarate de inculpaţii Marko Attila Gabor şi Marosan Tamas şi de Eparhia Reformată din Ardeal împotriva sentinţei pronunţate de Judecătoria Buzău în vara anului 2012 şi au dispus suspendarea condiţionată a executării fiecăreia dintre pedepsele de câte trei ani de închisoare aplicate de prima instanţă inculpaţilor Marko Attila Gabor şi Marosan Tamas, pe durata unui termen de încercare de cinci ani.

De asemenea, s-a înlăturat din cuprinsul sentinţei atacate dispoziţia de confiscare specială a sumei de 1.137.856 lei de la Eparhia Reformată din Ardeal.

Totodată, instanţa a respins ca nefondate apelurile declarate de inculpatul Clim Silviu, de Secretariatul General al Guvernului şi de Ministerul Justiţiei, şi ca inadmisibil apelul declarat de partea vătămată municipiul Sfântul Gheorghe împotriva aceleiaşi sentinţe.

Decizia magistraţilor este definitivă.

Marko Attila Gabor, fost subsecretar de stat la Oficiul Regional pentru Relaţii Interetnice din cadrul Ministerului Informaţiilor Publice, Marosan Tamas, reprezentantul Eparhiei Reformate din Ardeal, şi Clim Silviu, fost consilier juridic în Ministerul Justiţiei, au fost trimişi în judecată de procurorii DNA la data de 28 decembrie 2010, în sarcina lor reţinându-se infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave.

Conform rechizitoriului întocmit de procurori, în cursul anului 2002, cei trei inculpaţi au făcut parte din comisia specială de restituire a unor bunuri imobile care au aparţinut comunităţilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale din România, iar în această calitate au întocmit, la data de 14 mai 2002, o notă de constatare în care au arătat, contrar realităţii, că un imobil situat în municipiul Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, a fost proprietatea Bisericii Reformate din Sfântu Gheorghe şi l-au restituit Eparhiei Reformate din Ardeal. Retrocedarea s-a făcut cu încălcarea atribuţiilor celor trei inculpaţi în cadrul comisiei.

Imobilul în discuţie a avut destinaţia de şcoală din momentul edificării construcţiei şi în prezent include două instituţii de învăţământ, respectiv Liceul Teoretic 'Szekely Miko' Sfântu Gheorghe şi Liceul Teologic Reformat. Ministerul Administraţiei Publice stabilise că imobilul respectiv nu putea fi retrocedat, acţiunea de retrocedare efectuându-se, în principal, în baza unui extras de carte funciară nevalabil, emis în 1990, şi a cărţii funciare care nu avea traducere autorizată în limba română, documente ce fuseseră depuse în fotocopie de Eparhia Reformată din Ardeal. Prin această modalitate, inculpaţii au prejudiciat statul român aproximativ 1,3 milioane de euro, reprezentând valoarea imobilului.

În luna iunie a anului 2012, Judecătoria Buzău i-a condamnat la câte trei ani de închisoare cu executare pe Marko Attila şi Tamas Marosan pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, în timp ce Silviu Clim a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru aceeaşi faptă, instanţa stabilind în cazul acestuia din urmă un termen de încercare de cinci ani.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ