Incompatibilitatea lui Iohannis. Sigur nu aveți probleme?

| 30 oct, 2014

Agenția Națională pentru Integritate a câștigat, în raport de aproape 57% procesele pe care le-a avut cu primarii care s-au aflat în aceleași tipuri de incompatibilitate ca și Klaus Iohannis.

Edilii care au insistat să facă parte din Adunările Generale ale Acționarilor a societăților de utilități publice, ocupând simultan funcția publică de primar au primit rapid decizii de incompatibilitate. Cele două funcții sunt conform legii nr. 161/2003, incompatibile și dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în țară observăm din capul locului că Iohannis nu prea poate să stea liniștit. Incompatibilitatea îl va urmări până la o decizie finală și irevocabilă a ICCJ.

Faptul că la Alba s-a decis faptul că Iohannis nu era incompatibil nu este o surpriză. Statisticile deciziilor Curții de Apel din Alba Iulia sunt 100% în favoarea reclamaților, deci împotriva ANI. Situația recursurilor formulate la ICCJ însă este cu totul diferită. Aici curtea a decis în peste 56% din cazuri că ANI are dreptate în spețele privind incompatibilitatea funcției de primar cu cea de membru în AGA societăților tip RAJA.

De ce nu grăbește Iohannis toată șandramaua privind incompatibilitatea?

Pentru că Iohannis speră foarte mult la câștigarea președinției pentru a-l pune la adăpost de o eventuală decizie nefavorabilă a ICCJ. În caz contrar, Iohannis pierde orice fel de șansă de a mai ocupa o funcție publică timp de trei ani, deci poate pierde și primăria Sibiului și orice fel de altă funcție executivă, plătită din bani publici.

Miza procesului cu ANI este foarte mare, în eventualitatea în care ajunge preşedintele României (şanse mici acum) şi ICCJ dă o decizie de incompatibilitate, Iohannis se va găsi într-o situaţie juridică dificilă. Presiunea publică pe Justiţie se va măsura clar, în voturi. Iohannis speră ca votul să-l salveze.

Dacă ar fi vrut într-adevăr să-şi rezolve problemele din Justiţie Klaus Iohannis ar fi acţionat prompt la cerinţele ICCJ şi nu ar fi amânat termenele.

PS: Oare ce o fi așa special la curtea de Apel din Alba?

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ