Iohannis: Ne aflăm în situaţie de austeritate investiţională, cea mai severă şi proastă formă de austeritate

| 31 oct, 2014

Candidatul ACL la Preşedinţia României, Klaus Iohannis, a susţinut joi seara, la Realitatea Tv, că România se află în cea mai proastă şi severă formă de austeritate, respectiv austeritatea investiţională, după ce Guvernul a tăiat bani de la investiţii.

'Se ştie că un factor important în economie sunt investiţiile făcute din bani publici, se creează destul de multe locuri de muncă, se produce o mişcare în economie. Din ce a avut Guvernul în plan, 2,8% din PIB pentru investiţii, în primele 9 luni a realizat abia 1,2%, e imposibil până la sfârşitul anului să consume restul. Din cofinţanţări pentru proiecte pe bani europeni - sumă prevăzută de 2,7% din PIB, în 9 luni abia a reuşit 1,2%, nici măcar jumătate. (...) Situaţia în care ne aflăm acum, în care s-au tăiat exact banii de la investiţii, se numeşte austeritate investiţională. Este cea mai severă şi cea mai proastă formă de austerite, fiindcă tăind investiţiile s-au tăiat locuri de muncă. Nu numai că nu s-au creat. (...) E ca şi cum s-au scos bani din economie. Aceşti bani au fost prevăzuţi, nu s-au cheltuit, nu s-a făcut', a afirmat Klaus Iohannis.

Acesta a susţinut că Guvernul trebuia să facă economii de la alte capitole. 'Cu economia făcută la investiţii se omoară economia ţării, se contractă economia ţării şi o să vedeţi, ajungem la final de an la cea mai proastă situaţie care arată o totală lipsă de preocupare şi o neînţelegere a fenomenului de guvernare', a adăugat el.

Klaus Iohannis a mai spus că a solicitat Guvernului să prezinte proiectul de buget în Parlament, până în 15 noiembrie, aşa după cum prevede legea şi a cerut explicaţii legate de cum se vor acoperi 'promisiunile electorale', el calculând că acestea au un impact în buget de 15 miliarde de lei, sumă care trebuie acoperită de undeva.

El a mai adăugat că premierul Victor Ponta nu este credibil atunci când afirmă că nu vor creşte taxele şi impozitele, întrucât 'dacă cheltui mult mai mult decât ai, trebuie să vii cu diferenţa de undeva'. 'De asta am solicitat. Haideţi în Parlament cu bugetul să vedem despre ce este vorba şi aştept în continuare, fiindcă dacă şi anul 2015 va fi ca anul 2016, vom avea o foarte mare problemă', a mai arătat candidatul ACL.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
31 oct, 2014
Gogu
NU
Domnule Panait, nu v-a iesit articolul in ton cu site-ul. In afara de acea insinuare cum ca ar trebui luati bani din alta parte (probabil pensii si salarii), destul de slaba, de altfel... altceva nimic. Nu se poate asa... veti primi o mustrare pe linie de partid!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ