Presa străină: Românii îşi aleg preşedintele. Corupţia este ignorată

| 31 oct, 2014

Românii sunt chemaţi duminică la urne pentru a-şi alege un nou preşedinte, deoarece actualul şef al statului, Traian Băsescu, îşi încheie mandatul după 10 ani de putere, iar favorit în sondaje este premierul Victor Ponta, printre ceilalţi candidaţi figurând primarul unui oraş, Klaus Iohannis, şi o avocată plină da farmec, Elena Udrea, transmite vineri agenţia Associated Press, preluată de Daily Mail.

România, cu o populaţie de 19 milioane de locuitori, a aderat la Uniunea Europeană în 2007 şi este un aliat puternic al Statelor Unite ale Americii (SUA), care şi-au amplasat un scut de apărare antirachetă la Deveselu (sud). Prin tradiţie, românii sunt antiruşi. Opozanţii lui Ponta spun că, dacă el va câştiga alegerile, va încerca să se facă agreabil preşedintelui rus Vladimir Putin, ceea ce premierul respinge.

Conform Constituţiei, preşedintele răspunde de apărare şi politica externă, numeşte şefii celor două principale servicii de informaţii, precum şi procurorii şefi şi ambasadorii. Dacă nici unul dintre candidaţi nu va obţine o majoritate absolută pe 2 noiembrie, atunci pe 16 noiembrie va avea loc cel de-al doilea tur de scrutin.

Corupţia nu pare să fie o preocupare majoră pentru alegători, cu toate că România este una dintre cele mai corupte ţări din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, scrie sursa citată.

Monica Macovei, considerată o luptătoare îndârjită împotriva corupţiei, figurează pe locul al patrulea în opţiunile de vot ale românilor. Analiştii spun că românii sunt convinşi că lupta împotriva corupţiei este pe calea cea bună. Un fost premier, parlamentari, şefii unor cluburi de fotbal şi moguli din media sunt la închisoare pentru corupţie. Chiar şi fratele preşedintelui Băsescu este arestat, din iunie, fiind suspectat de luare de mită de la un individ condamnat pentru tentativă de omor.

Premierul Victor Ponta (42 de ani) este un fost procuror a cărui popularitate pare că n-a fost grav afectată de dosarele de corupţie ale unor membri importanţi ai formaţiunii sale politice, Partidul Social Democrat. Printre promisiunile sale electorale figurează reducerea taxelor, creşterea pensiilor, relaţiile bune atât cu Uniunea Europeană, cât şi cu China şi chiar un referendum privind monarhia.

Klaus Iohannis, primarul oraşului medieval Sibiu din 2000, spune că vrea să fie ''un preşedinte mediator''. Poreclit ''neamţul'' de către oponenţii săi, Iohannis spune în schimb că familia sa este de 500 de ani în România. În lumea dură şi agitată a politicii româneşti, Iohannis iese în evidenţă ca un om binecrescut şi serios.

Elena Udrea, fost ministru al turismului, este bine cunoscută pentru relaţiile sale apropiate cu preşedintele Băsescu, dar şi pentru garderoba sa ostentativă. Cândva, ea a provocat indignare după ce a fost văzută într-o rochie de firmă care costa cam cât salariul multor români într-o lună. Ea spune că industria şi agricultura ţării pot ajuta la relansarea unei economii rămase în urmă şi doreşte o justiţie independentă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ