Încuviinţarea executării silite, eliminată din competenţa instanţei - proiect de lege

| 31 ian, 2014

Etapa de încuviinţare a executării silite urmează să fie eliminată din competenţa instanţei, această măsură urmând să fie în sarcina executorului judecătoresc, conform unui proiect de lege, publicat vineri pe site-ul Ministerului Justiţiei.

Măsura vine după ce s-a constatat o creştere a volumului de activitate a instanţelor de executare, din cauza numărului relativ mare de cereri de încuviinţare a executării silite formulate în conformitate cu prevederile Codului de procedură civilă.

"S-a apreciat că pentru a elimina inconvenientul rezultat din această sporire a competenţei, se impune eliminarea etapei de încuviinţare a executării silite din competenţa instanţei şi atribuirea acestei sarcini executorului judecătoresc însuşi", se menţionează în expunerea de motive a proiectului de lege.

În cazul în care executorul respinge cererea de încuviinţare, se precizează în documentul citat, încheierea poate fi contestată numai de creditor.

"Prin exercitarea acestui control judecătoresc pe calea contestaţiei la executare se apreciază că sunt înlăturate impedimentele de neconstituţionalitate care au fost reţinute în Decizia nr. 458/2009 a Curţii Constituţionale, constând în lipsa unei garanţii procesuale în favoarea debitorului pentru prevenirea oricărui abuz în exercitarea dreptului creditorului urmăritor şi a unui control real şi eficient al instanţei asupra executării silite", se mai arată în expunerea de motive.

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ