Independenţa energetică a României nu are contestatari. Slavă Domnului

| 04 dec, 2013

Săptămâna a debutat abrupt cu ştirea care anunţa reînceperea lucrărilor de explorare de la Pungeşti. Potrivit Chevron România, compania şi-a reluat lucrările din perimetrul Siliştea, pe terenul concesionat, conform permiselor pe care le-am obţinut la începutul lunii octombrie. În plus, precizează clar că societatea realizează exclusiv activităţi de explorare.

Până aici nimic spectaculos, însă informaţia a fost imediat transformată în laboratorul contestatarilor într-o dezinformare grosolană. Nu este pentru prima dată, va amintiţi binenţeles de celebrul mort ajuns pe burtierele de breaking news ale televiziunilor, care după câteva ore de prime time a înviat.

Deunăzi, nemulţumiţii au folosit aceeaşi reţetă, Jandarmeria jucând încă o dată rolul acarului Păun. Protestarii au lansat scenariul catastrofal potrivit căruia aproximativ 1.000 de jandarmi, în paranteză să menţionăm că un efectiv aşa de numeros nu era mobilizat nici când în capitală mii de oameni manifestau, au evacuat brutal 150-200 de ţărani (în realitate numărul fiind undeva la jumătate). Din punctul de vedere al Jandarmeriei lucrurile sunt simple, iar forţele de ordine au acţionat în litera legii. Şeful Jandarmeriei Române a declarat că aproximativ o sută de protestatari de la Pungeşti au fost somaţi legal să deblocheze drumul de acces către proprietatea companiei care vrea să exploreze gaze de şist în zonă, oamenilor cerându-li-se să permită accesul utilajelor pe terenul companiei. Colonelul Mircea Olaru subliniază că în niciun moment jandarmii nu au folosit gaze lacrimogene, bastoane sau alte mijloace din dotare împotriva protestatarilor.

Aşa-zisa violenţă reclamată de protestatari pe Facebook a constat mai exact în două leşinuri, informaţia furnizată de Serviciul de Ambulanţă din Vaslui. Este vorba despre un pacient cu lipotimie şi unul care a acuzut o contuzie toracică, dar fără urme de lovituri. Dezamăgiţi de intervenţia corectă a Jandarmeriei, cârcotaşii au invocat lipsa de transparenţă cu care au acţionat oamenii legii, la prima oră a dimineţii, sub protecţia întunericului. Ca și cum oamenii ar trebui să respecte legea doar în anumite intervale orare sau muncitorii să-şi înceapă treaba numai după răsăritul soarelui.

Autoproclamații apărători ai țăranilor din Pungeşti au încercat să-şi scoată pârleala printr-un protest de amploare în faţă Guvernului anunţat pentru luni în jurul orelelor 18.00. Protestul s-a dovedit până la urmă a fi un fiasco total, doar 25 de persoane s-au adunat în faţa Palatului Victoria, mare parte din ei contestatari ai proiectului de la Roşia Montană. Îndemnul postat pe reţelele de socializare şi intoxicarea propagată în online prevesteau un miting ceva mai consistent, se pare însă că manifestaţiile ecologiste nu se asortează cu sezonul de iarnă. A doua concluzie şi cea mai importantă o reprezintă faptul că independenţa energetică a României nu are contestatari - societatea civilă s-a maturizat şi nu mai alunecă în capcana manipulărilor ieftine. Slavă Domnului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
12 dec, 2013
Andrei
Roamnia trebuie sa dea drumul exploatarii resurselor naturale ,nu se poate traii din povesti cum spun ecologistii
04 dec, 2013
cantautor
societatea asta civila este maturizata,cand este de parerea voastra si platita si nepregatita intelectual,in alte cazuri..
cand sanctioneaza prostiile si intoxicarile voastre de la Obedient,sunt cretini si nematurizati...
nematurizati intelectual,cum esti si tu..
sustin exploatarea gazelor de sist,cu respectarea cadrului legal...
04 dec, 2013
Florin
totul este relativ
Cine detine adevarul absolut? Analizele la nivelul asta de superficilitate nu aduc nimic constructiv. Fara a pune pe hartie absolut toate aspectele specifice zonei si nevoilor generale, se poate ajunge la a face mult rau. Daca definim independenta energetica ca independenta fata de spatiul estic fost sovietic atunci as putea fi mai lamurit. Daca insa costurile gazelor cumparate de la americani vor fi aceleasi sau mai mari, nu mai inteleg decat ca presedintele a declarat fara echivoc faptul ca in viata mai trebuie luate si decizii politice. Iar spatiul geografic al Romaniei nu se compara cu deserturile americane, prin urmare nu poti face abstractie de vietile oamenilor doar de dragul unei iubiri transatlantice trecatoare. Nu facem noi cei de azi aceleasi greseli pentru care i-am condamnat pe comunistii de ieri pentru o relatie neptrivita cu URSS ignorand din varii motive (necunoastere, aspecte emotionale, interese centrifuge etc) interesele romanilor? Nu calcau ăia la propriu pe cadavre de dragul unor idei măreţe şi al unor inchipuite interese naţionale? In plus, nu se poate, ca analisti politico+economici ce ne consideram, sa nu stim ca actuala conducere a Romaniei, de la un capat la altul al cucubeului politic, din varf pana la gardianul Controcenilor si al Parlamentului este departe, departe, departe de a fi fata mare neprihanita a neamului si ca interese mizere conduc de fapt mai toate deciziile care privesc vietile romanilor. De fapt asta este una din motivatiile celor care ies in strada. In astfel de situatii de vede cat am evoluat noi in mentalitate fata de momentul 1989. Concluzia mea este ca articolul este o mare aflare in treaba si trateaza de fapt niste imagini de ecran. Situatia este cu totul alta.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ