Pungeștiul, un punct critic al maturității sociale

| 09 dec, 2013

Protestul de la Pungești reprezintă un dublu test pentru România. Mai întâi este vorba de autoritățile statului, respectiv forțele de ordine, chemate să gestioneze proteste cu potențial violent cu toată fermitatea solicitată de lege dar fără a mai aluneca spre excesele consemnate în trecut.

Din acest punct de vedere, semnele sunt bune și ne gândim desigur la lungul șir de proteste care s-au succedat sub diverse proteste ecologiste în marile orașe în 2013 și în succesiunea cărora au survenit tulburările de la Pungești. Forțele de ordine au avut de tras câteva concluzii notabile, dincolo de etalonul deloc facil al fermității occidentale, ferită de excesele specifice în Europa de Est. O lecție importantă este legată de raportul contra-intuitiv dintre numărul protestatarilor și amploarea violențelor care au răbufnit periodic.

Jandarmii au învățat că o manifestație mare nu este neapărat și cea cu potențial consistent de tulburări și violențe. Pe măsură ce s-au împuținat ”ecologiștii” fără agendă și implicări ocult și au plecat acasă, s-a dus și liniștea socială cu ei. Forțele de ordine au făcut cunoștință, poate pentru prima oară cu ”partenerii lor de discuție”, o nișă socială pe cât de puțin numeroasă, pe atât de conflictuală în toată Europa: eurosceptici, troțkiști, animal-activiști, eco-activiști, anarhiști, provos, extrema-stângă, extrema-dreaptă și tot restul, cărora nici nu le știme bine numele, au venit să ”completeze” tabloul de familie, odinioară sărăcăcios, în care apăreau doar galeriile echipelor de fotbal.

Au reușit forțele de ordine să treacă acest examen? Având în vedere că mai sunt câteva zile până la finele anului, putem spune cu satisfacție că da... Acolo unde, până acum în România, aveam de-a face cu victoria uneia dintre părțile implicate și înfrângerea egală a legii, acum putem spune că avem de-a face cu o schimbare la față a forțelor de ordine care au aflat răspunsul la eterna dilemă a celor peste două decenii de libertate românească: cum să aperi legea, fără concesii și fără excese.

Cazul Pungești nu face excepție. Tehnic, ce se întâmplă acolo este o enormitate, o încălcare flagrantă a tuturor normelor de drept și a uzanțelor juridice. Terenul este o proprietate privată și care orice proprietate privată, noi românii ne-m angajat s-o apărăm. Să ne reamintim doar cu câtâ vehemență se contestau deceniile trecute cele câteva paragrafe constituționale referitoare la proprietate și garantarea ei, considerate insuficiente și nesatisfăcătoare de mulți. Cei al căror drept de posesie a fost tulburat, întâmplător americani. Da, exact, țara în care legea îți permite să-ți aperi dreptul de proprietate cu arma în mână. Cu toate aceste implicații delicate, fermitatea jandarmilor în apărarea legii a găsit calea de mijloc justă. Pungești a fost declarată zonă specială de siguranță publică, ceea ce înseamnă în termeni tehnici că niciun protestatar nu se va mai apropia de gardul unei proprietăți de acolo, fără să se confrunte cu prejudicii personale maxime. Carevasăzică, autoritățile au găsit modalitatea să tragă primul foc, de avertisment, așa cum scrie la carte: corect, la vedere și fără victime.

Oricine își va mai manifesta talentele oratorice și aplecațiile agitprop prin zonă, va avea de suportat consecințe drastice. Ministrul Radu Stroe a fost mai mult decât explicit: ”Eu nu ştiu cine acuză jandarmeria de acţiuni dure, eu văd acţiunile dure ale manifestanţilor, pentru că jandarmeria a putut fi văzută pe toate canalele de televiziune. Mai mult de o lună, două, am fost mai mult decât înţelegători cu protestatarii, dar când devastezi bunuri, sunt obligaţi jandarmii să intervină, pentru că altfel ar însemna că nu aplicăm legea. Nu numai noi am avea o problemă, ca instituţie, dar toată ţara. ” Protestatarii, la rândul lor, vor fi nevoiți să admită că nu protestele în sine sunt cele care sunt interzise în România ci, atenție, încălcările legii. Cei cu interese să manipuleze sătenii din zonă ar trebui să se oprească, înainte ca legea să fie aplicată împotriva acțiunilor lor. Cu alte cuvinte, nicio cauză, oricât de nobilă în intenție sau principii, nu se poate constitui în pretext pentru încălcarea legii. Pentru proteste există piețele publice, canalele mass media și – mai ales – libertatea de opinie. Nimeni nu a cerut sau primit dreptul de a-și rezolva problemele – reale sau închipuite – substituindu-se legii și forțelor de ordine.

Toate acestea din urmă reprezintă o ultimă și necesară lecție prin care sperăm că românii vor fi în sfârșit în rândul democrațiilor tradiționale. Românii care vor înțelege această lecție importantă vor avea numai de câștigat. Până atunci, rămâne să ne întrebăm ce au de câștigat până una alta oamenii din Pungești.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
10 dec, 2013
valeria
proteste dure
Eu nu stiu de ce fiecare isi da cu parerea.Acolo nu sunt proteste dure ce o reactie disperata a oamenilor pentru a putea supravietui.Cand spitalele din romania sunt cum sunt o eventuala imbolnavire de cancer ar fi dramatica pentru oamenii car enu au bani nici de-un algocalmin.Nimeni nu se gandeste la consecinte, cand in Romania se moare de boli deoarece nu exista bani in sanatate sa fie tratati bolnavii noi incercam pentru cativa banuti s ane amanetam sanatatea.Noi vom ramane cu boala si altii cu banii.Nimeni nu depune nici o garantie pentru o situatie care va veni in timp.Dar noi dormim pe noi ca de obicei.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ